Recept med vintips – sortera utifrån vad du vill äta, eller dricka till maten
Fransk galette med rostade tomater, krämig färskostfyllning som doftar av vitlök och örter. Perfekt till buffébordet eller brunchen.
Krämig laxtartar med asiatiska smaker i krispiga wontonkorgar som passar fint till mingelfesten eller som drinktilltugg.
En klassisk Moules marinières med italienska tvist. ‘Ndudja, fänkål och den lätt karamelliserade löken ger djup och hetta.
Fruktigt, syrlig ceviche med dressing på vattenmelon, ingefära och koriander. Servera med nachochips.
Försvinnande goda krispiga rårakor toppas med kräm av pepparrot, örter, citron tillsammans rökt lax och kapris.
Kantareller och surdegsbröd som stekts i smör passar perfekt ihop med en ekfatslagrad chardonnay.
Knäckiga äpplen på flakig smördeg, en perfekt efterrätt i höst- och vintertid som kräver minimal insats.
Tomat, vitlök, oliver, kapris och sardeller som får koka ihop till en salt och mustig sås packat med smaker – så enkelt men så gott.
Snabbaste och fräschaste förrätten en varm sommardag.
Imponera med minimal insats. Servera ett rött vin till gärna en Chianti Classico eller Barbera från Italien.
Krämig risotto, packad med smak av långsamt rostade tomater, parmesan och vitlök.
Aptitretare med minimal insats med maximal smak. Servera till en Sancerre och du har en superkombo.
Traditionell italiensk pasta med vitlök, persilja och musslor. Det är medelhavet på en tallrik.
En fransk klassiker – mustig köttgryta med smak av vin, sidfläsk, timjan och vitlök som fått koka länge.
Klassisk italienskt långkok på kalvlägg, servera med gremolata och en krämig risotto.
Saftiga saffransbullar fyllda med vanilj
En lika fräsch som enkel och snabb pasta. Har du en mandolin eller liknande går det ännu kvickare.
En saftig apelsinkaka toppad med karamelliserad mjölk fungerar både till fest och som fika.
Chop suey är en Kina-inspirerad rätt som skapades i Amerika. En supergod och lättlagad rätt med fläskfilé, champinjoner, paprika och bambuskott.
Salsicciakorven är full av smaker. Det finns olika styrkor, så välj en som passar. Låt färsen få fylla kvällens pizza. Snabbt och enkelt en fredag.
Knasgod liten snitt med koreansk twist. Både kimchi och gochujang hittar du på asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsbutiker.
Ett kalasgott alternativ till gravad eller rökt lax, med inspiration från Finland.
Griljera skinkan med mandelspån. Detta är en griljering som passar även glutenallergiker.
Det är hög tid att njuta av saffran. Här kryddar den semlan tillsammans med grädde och hallon.
Kaka på julens goda. En frisk och krämig variant på cheesecake med clementiner och pepparkakor.
Kolaseg kaka med pepparkassmak, doppad i vitchoklad.
Fransk lök- och potatissoppa med krispiga vitlökskrutonger, ett värmande recept.
Perfekt tillbehör till adventsmyset. Görs dagen innan och toppas en stund innan servering.
Quattro Fromaggio brukar pizzan heta, den som har fyra olika sorters italienska ostar som fyllning.
Lite vilt på tallriken hör hösten till. Här får svampskörden sällskap av viltskav och rårörda lingon förstås.
En smarrig kaka med höstiga smaker. Perfekt som efterrätt eller fika.
Palsternackan är en användbar rotfrukt som hamnat lite i skymundan av moroten. Här blir den huvudingrediens i en gratäng. Gratängen mättar rejält och en god lagrad ost bryter av bra mot den söta palsternackan.
Fisksåser kan göras kryddigare än många tror. Här är en örtsås till stekt lax, spetsad med rosépeppar.
Har du potatis över i kylen blir de perfekta till gnocchi. Den hemgjorda potatisgnocchin smakar givetvis extra gott.
Grädde, soltorkade tomater och krossade tomater tillsammans med fläskfilé ger en krämig och god gryta som toppas med ugnsrostade tomater.
Ta ett nytt grepp om tacofredagen. Coleslaw med smak av texmex tillsammans med kyckling och sötad rödlök blir en ny hit.
En krämig svampsås får ge smak åt kycklingen i den här gratängen. Skjuts in ugnen, så kan du koppla av en stund innan det är dags att äta.
Lammytterfilé har mycket smak. Helstek köttet i pannan och servera med en härlig rotsaksgratäng och rödvinssås.
Skaldjurssäsongen är här. Detta är en spansk klassiker som får fin färg av saffran.
Salsiccia är rå korv från Italien som gärna används som krydda i gryta och såser. Här får den bli bas i en mustig tomatsås serverad med pasta.
Krämigt och gräddigt möter saltigt. Och enkelt är det – lökgratängen gör sig själv i ugnen och fisken är redan färdig.
En enkel pizza, där toppingen läggs på först efter gräddningen.
Västerbottensflarn med smak av pepparrot och dill toppad med kräftstjärtar.
Rårörda björnbär i en lite knäckig kaka.
Läcker gratäng med spenat och spätta som lagas nästan färdig på spisen och bara gratineras klart i ugnen.
En saftig sockerkaka som smakar precis som kanelbullar. När man korsar sockerkaka med kanelbullar får man ett himmelskt gott bakverk.
Chimichurri är en sydamerikansk kall sås som sätter extra fart på kycklingsalladen. Myntayoghurten står för det krämiga.
Inget slår solmogna sommartomater. Ta vara på dem när de är som allra godast. Här är en enkel men lyxig rätt med massor av tomatsmak.
En härlig paj som passar extra bra för dig som undviker mjöl. Dessutom är den lättare att tillaga än paj som kräver att man gör deg.
Fingermat när den är som bäst. Med egen tacokrydda, som du kan välja att göra lite starkare eller svagare.
Ett paket med potatis, kryddat med bland annat chili, timjan och röd lök. Serverad med en krämig kikärtsröra.
Fixa enkla grillspett – utan pinnar. Grillspett med grönsaker, fläskytterfilé och färska salviablad.
Potatismos i en lyxig variant kallas duchesse och används i spritsad form till plankstekar och friskgratänger. Här gör vi toppar till stekt lax med örtsmör.
En dröm för dig som älskar vit choklad – vit kladdkaka och rostad mandelmassa.
En läcker efterrätt att bjuda på under sommaren. Vem kan motstå en frasig paj med jordgubbar och vispgrädde?
Den här matiga potatissalladen med pesto passar fint såväl till middagen som till picknicken.
Har du kvar ris som inte gått åt? Prova att göra fried rice. En snabb och lättlagad rätt perfekt som vardagslunch.
Fänkål passar väldigt bra att grilla. Följ upp smaken med fänkålsfrön i den torra kryddmarinaden, en så kallad rubb.
Fräsch fiskrätt där sockerärtorna får en asiatisk touch. Den sesamhalstrade laxen får piggt sällskap av ingefärsfrästa sockerärtor.
Lägg en chilidoftande biff på grillen. Servera med en krispig sallad, toppad med krämig dressing på rosépeppar och tabasco.
Syrligt + syrligt = sant. Den här goda pajen får extra smak med en botten av pepparkakor och vit choklad.
En välfylld paj med massor av grönsaker. Med chorizokorven får den en extra smakskjuts.
Ge riset en nötig smak med mandel, kokos och cashewnötter. Till sällskap blir det lax och mango chutney-yoghurt med limesaft.
Miniomeletter med sparris- och spenattopping – enkla att hålla i handen och äta. Dessa passar som tilltugg, förrätt eller som plockmat på buffébordet.
Kinesiska vårrullar med smakrik fyllning, en klassiker så här års. Dessa är fyllda med färs, vitkål och kinesiska smaker.
En hemmagjord pizza på fetaost, rucola, oliver och paprika. Perfekt till fredagsmyset.
Små, söta pajer med krämig fyllning passar fint på en vårbuffé, eller bara som de är.
Det här receptet med lättlagad torsk och hemmagjorda tillbehör tar middagen till nya höjder.
Indiskt inspirerade lammköttbullar kryddas med spiskummin och garam masala. Servera med currysås.
Poké bowl kommer ursprunglingen från Hawaii. En matig och välbalanserad bowl med lax som passar utmärkt som lördagslunch.
Spaghetti alla puttanesca är en rätt med det lite extra, som sardeller, oliver och matlagningsvin – en riktig smakexplosion.
Kapris, oliver, rosmarin, citron och vitlök ger Medelhavskänsla åt den här enkla rätten.
Detta recept lyxar till den klassiska vardagsmaten genom att göra köttbullar på lammfärs. Med gräslök i såsen blir rätten extra piffig.
Skagenröra är en av våra mest uppskattade blandningar i förrättssammanhang. Det finns olika uppfattningar om hur den ska blandas. Bröd som inte steks kallas canapé.
Byt ut den traditionella köttfärsen i tacon mot ugnsbakad lax. Mango och lime är pricken över i:et till tacon.
Prima vardagspasta för den som gillar kikärter. Hoppa över sardellerna för en vegetarisk variant.
Lammstek i tunna skivor med hemlagad rödlökschutney bjuder på spännande smaker.
En pigg rotfruktsbea, ett mellanting av en sås och ett mos. En festlig lammrätt att bjuda på.
En enkel rätt med halstrad torsk, zucchini, sparris och rädisor tillsammans med en ost- och krassedressing.
Den här rödpajen passar likväl till finlunch som lätt middagsrätt. Pajens smaker lyfts med saltig fetaost.
Chili con carne får ett lyft med grillad paprika. Med tillbehör som yoghurt, lime och nachos blir den fulländad. Nötfärsen går att ersätta med vegetarisk färs för en köttfri rätt.
Currygryta på lammfärs är ett smakinslag som inte hamnar så ofta på matbordet. Curry är en indisk kryddblandning som finns i flera smaker och styrkor. Till den här grytan passar alla varianter, stark som svag.
En rätt med mycket smak – i kombination med lax och svamp är det idel umamirika råvaror som möts.
Heter en maträtt Nantua ingår det alltid kräftor. Fast smaken går att trolla fram helt utan kräftor – att sedan toppa med kräftstjärtar blir pricken över i:et. Med detta recept trollar fram en gudomlig kräftsås med hjälp av tomatpuré och dillfrö.
Det här receptet på panerad halloumi med avokadokräm, ris och tunnhyvlade grönsaker är den perfekta lyxlunchen.
En rätt som sköter sig själv i ugnen.
Prova en ny, piffig fredagsrätt: kycklingstostada.
En lättlagad rätt kycklingen skivas tunt, vilket gör att stekningen går snabbt. Med palsternacka i moset och en frasigt stekt kyckling blir det lite extra festligt en vanlig tisdag.
En smakrik lasagne fylld med röda linser, aubergine och vita bönor. Crème fraiche smaksatt med parmesan ersätter béchamelsåsen.
En vegetarisk rätt som funkar både för sig själv och som tillbehör, till exempelvis en bit stekt fisk. Perfekt sätt att lyxa till fredagen.
Biff, nudlar och sallad är alltid en hit. Fräscht, smakrikt och lätt. Dessutom går rätten snabbt att laga.
En kladdig och fruktig kladdkaka med karamelliserad mjölk. En enkel efterrätt som passar perfekt till bjudningar.
Palak Paneer är en indisk gryta med kuber av färskosten paneer. Perfekt helgmiddag men andra ord.
En matig och lättlagad sallad med kål, sötpotatis och linser. Russin bidrar med sötma och cashewnötter med crunch.
Saftig rostbiff med en smaklig sås och nyrostade rotsaker. Det är lätt att falla för frestelsen och köpa färdigstekt rostbiff, men har man tid är den hemlagade så mycket godare.
En saftigt rätt med Medelhavssmaker. Lax är en tacksam fisk som går att krydda efter smak. I detta recept får den sällskap av vitlök, paprika och oliver i ett bad av körsbärstomater.
Grönkålsquesadilla med sidfläsk och gorgonzola. En oväntad smakkombination gör den här tortillan oväntat god. Perfekt som fredagssnacks eller som något litet gott i helgen.
Salsiccia är en italiensk korv med mycket smak, en perfekt matchning till denna enkla pastarätt. Den stekta svampen är en riktig smakhöjare.
En rätt med många spännande smaker i en och samma gryta. Med apelsin, steklök och paprika får fiskgrytan rätt stuk.
En köttfärslimpa med de klassiska smakerna från biff à la Lindström.
En härligt matig sallad med palsternacka och gyllengula gryn som får en fin färg av gurkmeja.
En god middagsrätt gjord på stekt kycklinglår, färsk timjan och rostad paprika tillsammans med potatis.
Snabbt, gott och enkelt: citrondoftande pasta med kräftstjärtar, sockerärter och pepprig getost. En fräsch pasta med mycket smaker blir ett gott avbräck.
Bellaverdebroccoli kallas även broccolini och sparrisbroccoli. Den har mindre kålsmak och är sötare och pepprigare än vanlig broccoli. Tillsammans med halloumi och linser får Bellaverdebroccolin ett smakligt lyft.
Den här kycklinggrytan är gjord på kyckling, ananas, bananer, cashewnötter och currysås. En matig gryta som passar utmärkt som söndagslunch.
Pilgrimsmusslor tillsammans med en god mandelpotatiskräm. En snabblagad men lyxig rätt som kan serveras som förrätt tillsammans med ett glas mousserande.
En läcker efterrätt med maräng och en apelsin, en oslagbar kombination.
Kycklingspett är typisk gatumat i Asien. Det här receptet är det perfekta fredagsspettet.
Potatismos som spetsas med riven pecorino är ett spännande tillbehör till lamm. Utmärkt lättlagad middag.
En taco kan varieras i det oändliga. Det här receptet är en fräsch och smakrik taco perfekt till fredagskvällen.
Väldigt smakrik fiskrätt med tomat som bas. Tomatsåsen ger massor av smak till den ugnsbakade fisken. Lätt att laga och lätt att tycka om.
En matigagrönsaksgratäng med halloumi, aubergine, röd paprika, rödlök och soltorkade tomater. Passar utmärkt till lördagsmiddag.
Pasta e fagioli är italiensk husmanskost som betyder pasta med bönor. Det här receptet är en mild soppvariant där bönorna och pastan får sällskap av salviapesto.
Gratäng kan låta tidsödande och lite komplicerat. Men med detta recept tar vi en genväg med färdig tortellini.
En snabb men festlig rätt, där fläskfilé och kryddig korv får samspela. Passar perfekt till ugnsgrillad klyftpotatis.
Saftig och aromatisk kyckling vid tillagning lergryta. Potatisen och rotfrukterna gör rätten komplett. Perfekt till helgens middag.
Squash, eller zucchini, har sina rötter i familjen pumpa. Här får den långa, tjocka grönsaken ersätta vanlig pasta och samsas med kryddor från Medelhavet.
En vanlig fläskfärs en dos av thaikryddor. För en vegetarisk rätt – ersätt fläskfärsen mot vegofärs.
En maträtt som vissa skulle kalla comfort food: krämig, smakrik och lättlagad. Med färskriven muskot som är en riktig smakhöjare.
Musslor med skal signalerar fest trots att det är ett av våra billigaste skaldjur. God i många sammanhang, här med pasta och gräddig sås.
Vad som är en äkta bolognese är omöjligt att svara på då alla familjer i Italien har sitt eget recept som de anser är det bästa receptet. Det här receptet är traditionellt italienskt och troligtvis det närmsta vi kommer en äkta bolognese.
En variant på klassikern rödvinsbrässerad oxkind men minst lika god. Perfekt balanserad med det lena tryffelmoset och toppat med lagrad parmesan.
En klassisk efterrätt som passar till alla sällskap. Att bränna socker på ovansidan är ett måste för att desserten ska bli perfekt.
En klassisk viltskavsgryta med lingon och grädde. Dessutom lägger vi till salvia och sherry som lyfter smakerna till helt nya nivåer.
En läcker, snabblagad och lyxig gryta på bitar av entrecote och rotfrukter.
Först en stund i marinad, sedan ett par minuter på het grill och till sist ned i pannan med sås och allt. Det italienska sättet att grilla ger garanterat möra kotletter.
Vildsvin är magert och passar därför perfekt i en gryta. Här tillsammans med lingon, örter och madeiravin.
Mustig fransk köttgryta med massor av lök och grönsaker samt vin och buljong är en rätt som sticker ut.
Italiensk inspirerad entrecote med pesto och pinjenötter.
Boef Bourguignon; en mustig vinkokt gryta med vitlök, färsk timjan och rotfrukter, som toppas med svamp, lök och bacon.
Lammytterfilé är supermört kött som passar alla tillfällen. I det här receptet serveras lammet helstekt tillsammans med tagliatelle och en timjansky.
Vitkål, potatisgratäng och lamm passar mycket bra ihop. Här i ett recept tillsammans med en härlig rödvinssky.
Risotto är härlig mat med doft av det italienska köket. Här en vegetarisk variant med svamp.
Thailändsk mat är känd för sina spretiga men samtidigt välbalanserade rätter. Det gäller även i den här rätten och den här salladen är både syrlig, stark och salt på samma gång.
Det bästa sättet att servera hummer är helt naturell och klyvd. En god, hemvispad majonnäs smaksatt med dragon, späda blad och rostat bröd passar gott till.
Den här salladen är gjord på kalkon, valnötter, linser och kål. En matig och välbalanserad sallad som passar alldeles utmärkt som lördagslunch.
Grillat kött på italiensk vis innebär att man tar till vara på köttets inre egenskaper. Marinader och kryddor får stå tillbaka för köttets egna smaker.
En snabb och frasig pizza toppad med lufttorkad skinka, oliver, mozzarella och färsk basilika. Passar såväl som förrätt, huvudrätt eller bara som tilltugg.
En enkel sallad med musslor och en smakrik dressing med laxrom. Perfekt som förrätt tillsammans med ett glas mousserande.
Saftig kalvstek med en gräddig skysås och lättkokta primörgrönsaker. Perfekt middag med andra ord.
Mjuk grillning lyfter fram entrecotesmaken mer än glödens hetta. Perfekt om man vill ha genomgrillat kött utan brända kanter.
Ossobuco är en norditaliensk specialitet som består av långkokt kalvlägg med en krämig saffransrisotto till.
Wokade nudlar med räkor, curry och kokosmjölk.
En silkeslen och söt pannacotta med en syrlig och smakrik kräm på citron och fläder. Rödbetorna ger efterrätten en vacker röd färg.
Den här frasiga pizzan med fikon, parmesan, gorgonzola och salami är en lyxig och fräsch variant på Sveriges populäraste snabbmat.
Ett mustigt långkok med tex-mex smaker gjort på högrev och bönor. Perfekt som en lyxigare tacomiddag.
Räksoppa med läcka thailändska smaker av chili, lime och ingefära. Perfekt en kall vinterkväll som förrätt.
Det gäller att passa på att äta kantareller när de finns tillgängliga. Den här gången gör vi de i en fantastisk sås med fläskkotlett och rostad potatis.
Rårakor är en svensk klassiker som passar alldeles utmärkt både som förrätt och för sig själv. I det här receptet använder vi inte bara potatis utan även palsternacka och morötter för att få en bredare smakbild.
Kycklingpanna med smaker som tar dig rakt ut i den svenska naturen. Perfekt för en mysig hemmakväll.
Gör en äkta Lady och Lufsen-middag med smakrika frikadeller i en mustig tomatsås.
En lyxigare sallad med vaxbönor, knaprigt sidfläsk och en syrlig örtvinägrett. Perfekt som förrätt innan en tyngre huvudrätt eller som enklare lunch.
Souvlaki är grekiska grillspett som kan göras på flera olika sorters kött. Precis som i Grekland serveras det tzatziki till det här receptet.
Fredagstaco är en svensk tradition. Det här receptet med taco på fläskfilé och hemmagjorda tillbehör tar fredagsmyset till nya höjder.
Grillade pilgrimsmusslor med basilika och rostade pinjenötter är den perfekta förrätten till helgens middag. Enkel och snabblagad men otroligt god och lyxig.
En svenska tappning på grekiska keftades med tomatsås, fetaost och pasta. Rätten går att göra både snabblagad eller helt från grunden.
En klassisk sallad i ny tappning. Att ersätta kycklingen med räkor ger salladen ett lyxigt lyft. Perfekt som förrätt eller lunch.
Helgrillad kyckling funkar alla dagar i veckan. Att grilla den utfläkt gör också att tillagningen går snabbare.
Du behöver ingen rök för att få till den härliga rökiga smaken.
Lyxig omelett med salsiccia, portabellosvamp och potatis.
Lättlagad men fantastisk god tortillapizza med hackad svamp och tomatsallad.
Smakrik argentinsk salsa och grillat kött på en krispig ciabatta.
Carne asada betyder grillat kött. Det här receptet är gjort med en mexikansk inspiration och har en underbar marinad.
Kladdigt, mastigt och alldeles underbart – Mac’n’cheese är så mycket mer än bara onyttig snabbmat.
En chilikryddad salsa med ägg och lime som verkligen ger en extra kick i rumpan en trött helgmorgon.
Pasta aglio e olio – Enkelt men ack så gott! Rätten är precis vad det låter som; pasta, vitlök och olivolja. Vi fuskar dock till det med lite persilja och parmesan på slutet.
I den här lasagnen toppar vi med både parmesan och mozzarella för att få den perfekta mixen av krisp och långa strängiga tuggor.
En riktigt krämig svamppasta med en lite otraditionell touch för att höja umamin från svampen ännu ett steg.
Pasta med grön pesto passar till de flesta tillfällena och går dessutom otroligt snabbt att laga.
Grön pesto är bland det enklaste och godaste man kan göra hemma och det passar perfekt till allt från pasta till sallad.
Stekt strömming med potatismos är en riktig svensk klassiker som passar både som vardagsrätt och som söndagslunch.
Den spanska klassikern gambas al ajillo serveras bäst med en halv limpa bröd som du kan doppa i den härliga, oljiga såsen.
En äkta lagad napolitansk pizza är ljusår från en flottig gatukökspizza.
En grekisk sallad är otroligt fascinerande på det sättet att den är så fruktansvärd enkel att göra men samtidigt så gott.
Det här receptet på fläskkorv och potatismos smaksatt med tryffel är den perfekta lyxlunchen.
Som en lyxigare version av pyttipanna med tärnad oxfilé, stekt potatis och rå äggula definitivt uppe i toppskiktet bland svensk husmanskost.