Lammrygg och rotsaksgratäng

1 tim + 15 min 4 portioner

Lammytterfilé har mycket smak. Helstek köttet i pannan och servera med en härlig rotsaksgratäng och rödvinssås.

Ingredienser

600 g lammytterfilé

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

 

Till såsen:

1 dl rödvin

3 dl vatten

1 msk koncentrerad kalvfond

1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

1 msk soja

 

Till gratängen:

8 potatisar

1 palsternacka

1 morot

1 bit rotselleri

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 dl grädde

2–3 dl mjölk

1 msk vegetariskt buljongpulver

 

Att äta till:

blandad sallad

Gör så här

1. Skala och skär rotsakerna i tunna skivor. Blanda med tunt skivad gul lök och riven vitlök i ugnsfast form. Blanda grädde, grönsaksbuljongpulver, salt och peppar. Slå över grönsakerna. Avsluta med mjölk så det täcker. Sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 1 timme.

2. Koka upp vin, vatten och kalvfond i en kastrull. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med soja, salt och vitpeppar.

3. Salta och peppra lammytterfilén. Bryn runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek under lock på låg värme i 4–5 minuter med flera vändningar. Låt vila i 5 minuter innan det skivas upp. Servera med rotfruktsgratäng, sås och blandade blad.