Kycklinggratäng med svamp
40 min 4 portionerEn krämig svampsås får ge smak åt kycklingen i den här gratängen. Skjuts in ugnen, så kan du koppla av en stund innan det är dags att äta.
Ingredienser
500 g kycklingfilé, strimlad
smör och olja till stekning
salt
peppar
250 g champinjoner eller annan svamp
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
50 g ädelost
1/2–1 msk koncentrerad kycklingfond
1–2 dl riven ost, till exempel cheddar
Till servering:
nykokt ris
blandad sallad
Gör så här
1. Stek kycklingstrimlorna i omgångar i smör och olja i stor het panna tills de är precis genomstekta. Salta och peppra under tiden och lägg över på tallrik.
2. Ansa och skiva svampen, stek den i torr panna tills vätskan kokat in och det börjar knäppa om svampen. Tillsätt grädde, crème fraiche och ädelost och låt puttra ihop till en krämig sås. Smaka av med kycklingfond, salt och peppar.
3. Sätt ugnen på grill. Vänd ned kycklingstrimlor och eventuell steksky i svampsåsen. Häll över i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg.
4. Servera med nykokt ris och en blandad sallad.