Hemgjord gnocchi med tomater, bacon och spenat

45 min 4 portioner

Har du potatis över i kylen blir de perfekta till gnocchi. Den hemgjorda potatisgnocchin smakar givetvis extra gott.

Ingredienser

1 tsk neutral olja

140 g tärnad bacon

400 g körsbärstomater på kvist

1 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

1 tsk flingsalt

200 g spenat

50 g finriven parmesanost

 

Gnocchi:

400 g mjölig potatis

3 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 ägg

2 tsk olivolja

 

Garnering:

riven parmesanost

färsk basilika

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa ut potatisen med potatispress på en mjölad arbetsbänk. Häll mjölet ovanpå på som ett berg, gör en grop i toppen och knäck ägget i det. Ringla över olivolja och strö över saltet, arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig.

3. Forma degen till tumstjocka rullar och skär i cirka 1 centimeter långa bitar. Tryck till dem lätt med en mjölad gaffel och lägg på en mjölad tallrik eller på ett bakplåtspapper. Lägg ned gnocchin i omgångar i kokande lättsaltat vatten med en skvätt neutral olja. Ta ur med en hålslev när de flyter upp till ytan, efter cirka 2–3 minuter.

4. Placera tomaterna på en bakplåtspappersklädd långpanna, ringla olivolja över. Rosta strax under ugnens mitt i cirka 18 minuter.

5. Fräs baconet knaprigt. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Vänd ner vitlök och gnocchi i baconpannan, och stek i ett par minuter. Tillsätt spenat och tomater. Fräs vidare i 2–3 minuter. Vänd ned riven parmesanost och smör, låt allt bli varmt. Smaka av med salt. Garnera med spenatblad och basilika. Servera gärna med mer ost om så önskas.