Stekt lax med ört- och rosépepparsås

25 min 4 portioner

Fisksåser kan göras kryddigare än många tror. Här är en örtsås till stekt lax, spetsad med rosépeppar.

Ingredienser

600 g skinn- och benfri laxfilé

1 krm paprikapulver

1 krm stött rosmarin

2–3 kvistar färsk timjan

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

 

Till såsen:

3 dl vatten

2 dl grädde

1 tsk stött rosmarin

1 fiskbuljongtärning

2 msk hackad dill

1 tsk vitvinsvinäger

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

 

Att äta till:

kokt potatis

isbergssallad

citron

Gör så här

1. Dela laxen i portionsbitar och krydda med paprikapulver, stött torkad rosmarin, hackad färsk timjan, salt och vitpeppar. Stek i lika delar smör och rapsolja, cirka 3 minuter per sida.

2. Koka upp vatten, grädde, stött rosmarin, fiskbuljongtärning, hackad dill och vinäger. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera fisken med kokt potatis, isbergssallad och citron.