Äppelcheesecake med kolasås
45 min 10 bitarEn smarrig kaka med höstiga smaker. Perfekt som efterrätt eller fika.
Ingredienser
Botten:
150 g digestivekex
50 g smör
Fyllning:
1 burk kesella á 250 g
1 burk crème fraiche á 200 g
3 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 syrliga äpplen
2 tsk mald kanel
Strössel:
50 g kylskåpskallt smör
1/2 dl strösocker
rivet skal av 1/2 citron
1 1/4 dl vetemjöl
Kolasås:
1 1/2 dl vispgrädde
3 msk strösocker
3 msk ljus sirap
2 msk smör
Garnering:
äppelklyftor
Gör så här
1. Sätt ugnen på 220 grader. Hacka samman samtliga ingredienserna till strösslet i en bunke och låt vila en stund i kylen.
2. Krossa kexen, gärna i en matberedare, smält smöret och tillsätt till krosset. Rör om tills allt har blandats noga.
3. Tryck ut smulorna i en smord form med avtagbar kant cirka 24 centimeter i diameter, kläm gärna ett smort bakplåtspapper i formen botten. Förgrädda bottnen i nedre delen av ugnen i cirka 6 minuter.
4. Blanda samman fyllningen med kesella och crème fraiche. Tillsätt ägg, vaniljsocker och strösocker. Rör samman till en slät smet.
5. Skala och kärna ur äpplena. Dela i mindre bitar och placera i en plastpåse. Tillsätt mald kanel och skaka om så att kanelen fördelas jämnt på äppelbitarna.
6. Häll fyllningen på den gräddade botten och strö över äppelbitarna. Smula över strösslet. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen nätt och jämnt har stannat, cirka 30–35 minuter. Tag ut och låt kallna i formen.
7. Blanda samman samtliga ingredienser till kolasåsen i en kastrull. Koka såsen under omrörning tills den tjocknar något, cirka 15 minuter.
8. Lossa formen runt kakan och ringla lite kolasås över, garnera med äppelklyftor. Servera resterande kolasås som tillbehör.