Äppelcheesecake med kolasås

45 min 10 bitar

En smarrig kaka med höstiga smaker. Perfekt som efterrätt eller fika.

Ingredienser

Botten:

150 g digestivekex

50 g smör

 

Fyllning:

1 burk kesella á 250 g

1 burk crème fraiche á 200 g

3 ägg

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 syrliga äpplen

2 tsk mald kanel

 

Strössel:

50 g kylskåpskallt smör

1/2 dl strösocker

rivet skal av 1/2 citron

1 1/4 dl vetemjöl

 

Kolasås:

1 1/2 dl vispgrädde

3 msk strösocker

3 msk ljus sirap

2 msk smör

 

Garnering:

äppelklyftor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 220 grader. Hacka samman samtliga ingredienserna till strösslet i en bunke och låt vila en stund i kylen.

2. Krossa kexen, gärna i en matberedare, smält smöret och tillsätt till krosset. Rör om tills allt har blandats noga.

3. Tryck ut smulorna i en smord form med avtagbar kant cirka 24 centimeter i diameter, kläm gärna ett smort bakplåtspapper i formen botten. Förgrädda bottnen i nedre delen av ugnen i cirka 6 minuter.

4. Blanda samman fyllningen med kesella och crème fraiche. Tillsätt ägg, vaniljsocker och strösocker. Rör samman till en slät smet.

5. Skala och kärna ur äpplena. Dela i mindre bitar och placera i en plastpåse. Tillsätt mald kanel och skaka om så att kanelen fördelas jämnt på äppelbitarna.

6. Häll fyllningen på den gräddade botten och strö över äppelbitarna. Smula över strösslet. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen nätt och jämnt har stannat, cirka 30–35 minuter. Tag ut och låt kallna i formen.

7. Blanda samman samtliga ingredienser till kolasåsen i en kastrull. Koka såsen under omrörning tills den tjocknar något, cirka 15 minuter.

8. Lossa formen runt kakan och ringla lite kolasås över, garnera med äppelklyftor. Servera resterande kolasås som tillbehör.