Saffranssemlor
2 tim varav 1 1/2 tim jästid 30 styckenDet är hög tid att njuta av saffran. Här kryddar du semlan tillsammans med grädde och hallon.
Ingredienser
Bullar:
5 dl standardmjölk
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 g saffran
1 tsk mortlade kardemummakärnor
25 g jäst
100 g rumsvarmt smör
12–13 dl vetemjöl + till utbakning
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
300 g färska hallon
socker
3 dl visgrädde
Garnering:
siktat florsocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Fördela mjölk, socker, salt, saffran och kardemumma i en kastrull och värm till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölkblandningen.
3. Tillsätt resterande mängd mjölk, smör och lite mjöl i taget. Arbeta samman till en smidig, men lös deg. Använder du en matberedare så tar det cirka 5 minuter, 10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i cirka 1 timme.
4. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela i 30 lika stora bullar. Placera bullarna på bakplåtspappersklädda påtar. Låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter.
5. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda strax under ugnens mitt i cirka 8 minuter. Tag ut och låt svalna på plåten. Mosa mandelmassan med en skvätt vispgrädde. Mosa hallonen med en gaffel och smaka av med lite strösocker. Vispa grädden fluffig.
6. Skär toppen av bullarna och bred på mandelmassa och hallon. Skeda eller spritsa på grädde och lägg tillbaka locket. Sikta över florsocker.