Clementincheesecake med pepparkakor

4 tim 8-10 portioner

Kaka på julens goda. En frisk och krämig variant på cheesecake med clementiner och pepparkakor.

Ingredienser

cirka 12-15 pepparkakor

75 g smör

400 g Philadelphiaost

2 dl crème fraiche

2 ägg

1/2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

rivet clementinskal

3 dl pressad clementinsaft

3 gelatinblad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Krossa pepparkakorna. Smält smöret, tillsätt kaksmulor. Tryck ut degen i en smord pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Förgrädda i 10 minuter.

2. Blanda Philadelphiaost, crème fraiche, ägg, florsocker, vaniljsocker och lite rivet clementinskal. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 25 minuter. Låt stelna ordentligt i kylen.

3. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp en halv deciliter av clementinsaften, smält gelatinbladen däri och rör om. Späd med resten av saften, låt svalna och häll ut över cheesecaken. Låt stelna ett par timmar i kylen.