Apelsinsockerkaka med kolaglasyr

15 minuter + 1 tim i ugnen 12–14 bitar

En saftig apelsinkaka toppad med karamelliserad mjölk fungerar både till fest och som fika.

Ingredienser

Kaka:

150 g rumsvarmt smör

2 1/2 dl strösocker

3 ägg

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl filmjölk

rivet skal av 1 1/2 apelsin

1/2 dl pressad apelsinsaft

 

Garnering:

1/2 burk, cirka 200 g karamelliserad mjölk

100 g mörk choklad

1/2 msk rumsvarmt smör

 

Topping:

skivade apelsinskivor

Gör så här

  1. Rör smör och socker pösigt i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
  2. Blanda samman mjöl och bakpulver och sikta ned i smeten, växelvis med filmjölken. Tillsätt apelsinskal samt apelsinsaft. Fördela smeten i en smord och bröad form på cirka 1,5 liter.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 1 timme. Tag ut kakan och låt svalna.
  4. Rör den karamelliserade mjölken slät. Fördela den på kakan. Dela chokladen och smält över ett vattenbad. Klicka i smöret. Rör om till en slät kräm. Ringla chokladen över kakan. Garnera med skivade apelsinskivor.