Apelsinsockerkaka med kolaglasyr
15 minuter + 1 tim i ugnen 12–14 bitarEn saftig apelsinkaka toppad med karamelliserad mjölk fungerar både till fest och som fika.
Ingredienser
Kaka:
150 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl filmjölk
rivet skal av 1 1/2 apelsin
1/2 dl pressad apelsinsaft
Garnering:
1/2 burk, cirka 200 g karamelliserad mjölk
100 g mörk choklad
1/2 msk rumsvarmt smör
Topping:
skivade apelsinskivor
Gör så här
- Rör smör och socker pösigt i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
- Blanda samman mjöl och bakpulver och sikta ned i smeten, växelvis med filmjölken. Tillsätt apelsinskal samt apelsinsaft. Fördela smeten i en smord och bröad form på cirka 1,5 liter.
- Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 1 timme. Tag ut kakan och låt svalna.
- Rör den karamelliserade mjölken slät. Fördela den på kakan. Dela chokladen och smält över ett vattenbad. Klicka i smöret. Rör om till en slät kräm. Ringla chokladen över kakan. Garnera med skivade apelsinskivor.