Så väljer du vinglas
Att välja vinglas kan vara en hel vetenskap i sig. Det har hänt massor under det senaste århundradet, från att Louis XV drack champagne ur glaskupor modellerade efter en av sina älskarinnors byst, till den uppsjö av olika varumärken och design som finns idag. Ställer man frågan om vilket glas man ”bör” använda till vin får man lätt lika många svar som det finns druvsorter. Först och främst är det viktigt att komma ihåg att det inte finns några rätt och fel, tycker du om att dricka vin ur de glas du använder ska du självfallet fortsätta med det. Men kanske har du funderat på att investera i speciella vinglas och är nyfiken på vad och hur du bör välja?
Vi kommer gå igenom vad som kan vara bra att ha i bakhuvudet när man ska välja glas, i dagens nyhetsbrev fokuserar vi på vinglasens funktion och form.
Vinglasets funktion
Ett vinglas funktion är att få oss att uppleva vinet: dofta och smaka på det, vilket bäst sker med passande glas som tillåter att man kan swirla vinet (alltså snurra glaset så att vinet far runt, luftas och frigör aromer), dofta på det och slutligen smaka.
Vi smakar genom att dofta, så att få dofta ordentligt på vinet är essentiellt. Prova att hålla för näsan medan du smakar, vad händer då? Visst går det att registrera hur vinet smakar; sött, syrligt, kanske rentav salt och om det har tydliga tanniner, men exakt vad det smakar är svårt att säga om inte doftsinnet är med. Det är därför viktigt att glasets öppning tillåter att man stoppar ner näsan och doftar, öppningen får alltså inte vara för snäv.
Däremot spelar det ingen roll om glaset har fot eller inte, det är en smaksak och en praktisk fråga beroende på var man ska dricka vinet.
Vinglasets form
Beroende på formen kommer vinet träffa smaklökarna i munnen på olika sätt. Traditionellt har man därför druckit fylligare, robusta röda viner (bourdeauxblends, cabernet sauvignon, malbec, etc) ur glas som har höjd och är mer ”fyrkantiga”. Den formen tillåter bland annat att vinets alkoholångor inte träffar näsan direkt. Lättare, mer blommiga och eleganta röda viner som bourgogner, har man traditionellt druckit ur runda glas med form av kupa, då den tillåter att man lättare kan njuta av vinets komplexa aromer. Samma sak men olika former gäller för fylligare vita viner och lättare sådana.
Gör en egen glasprovning!
Gör en glasprovning själv med de glas du har hemma och prova samma vin eller annan dryck i olika glas, bara att smaka vatten i olika glas är intressant.
Notera hur drycken smakar i de olika glasen, vad i det förstärks eller försvagas? Vilket glas smakar det godast i? Prova gärna med olika drycker om du har möjlighet
Vad väljer ett riktigt proffs?
Nyfiken på vad en riktig vinkonnässör tänker om vinglas, ställde jag några frågor till Sveriges förste världsmästaresommelier, tillika min gode vän Andreas Larsson.
Vad tänker du på främst när du väljer vinglas?
– Funktionen är viktigare än det estetiska även om det estetiska också väger tungt. Jag vill ha slanka och tunna glas till mina aromatiska vita, absolut inte champagne i sabla provrör!
Jag behöver höjd och volym till bordeauxstil och rondör och volym för att locka ut det sexiga från pinot och nebbiolo.
Finns det någon glastillverkare du är extra förtjust i?
– Har växt upp med Riedel som jag överlag anser bäst på rätt glastyp till rätt vin. Gillar Zalto till vita viner men de röda blir aningen spetsiga, Grassl är överlag bra, även Orrefors som jag jobbade med på PM anser jag toppen för vita eller lättare rödviner men vissa av rödvinsglasen har sina begränsningar.
Om du bara får välja ett allroundglas som funkar till det mesta, vilket väljer du då?
– Min favorit är Riedel Syrah, det passar bra till de flesta viner som jag dricker.
/Amalia G Stöckel