Tyska vinetiketter

Tyskland är Sveriges äldsta vinleverantör, vi har importerat vin därifrån sedan
många århundrade och redan Gustav Vasa ska ha varit förtjust i vin från Rhen.
Då var det mest adel och borgare som hade råd att konsumera vin, vilket kom att
ändras på med tiden. Idag finns tyska viner för alla plånböcker, väl värda att
utforskas. Det kan dock bli lite förvirrande med tyska vinetiketter, så idag tar vi en
titt på de högsta kvalitetsbeteckningarna som också beskriver vinets stil.

Vi reder ut begreppen

Står det Prädikatswein på etiketten betyder det att vinet tillhör den högsta kvalitetsklassen,
till skillnad från viner som betecknas Qualitätswein.
Druvorna som Prädikatswein är gjorda på kommer alla från ett visst distrikt och/eller
deldistrikt. Vinerna klassificeras i två system, ett som utgår från geografin och ett från
själva vinstilen som beror på den grad av mognad som druvan har vid skörd.

Har du druckit tyska viner har du med all säkerhet sett termerna Kabinett, Spätlese,
Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Eiswein på etiketterna.
Men vad innebär dessa namn, vad är det för vin man kan förvänta sig?

Kabinett: den första och ”enklaste” klassen, lätta, eleganta viner från mogna druvor, oftast
med låg alkoholhalt.

Spätlese: mogna viner, mer intensiva i smak, från druvor som skördats lite senare.
Kan vara söta men är inte nödvändigtvis.
Auslese: ädelviner från fullt mogna druvor. Mycket intensiva i doft och smak men inte
nödvändigtvis söta.

Beerenauslese (BA): fruktiga, fylliga, söta dessertviner gjorda av utvalda, övermogna bär
som angripits av ädelröta (Botrytis cinerea). Det sker inte alltid, utan endast när särskilda
väderförhållanden gör att druvorna kan uppnå önskad mognadsgrad och angripas.
Viner som klassificerats som Beerenauslese är kända för att kunna lagras i årtionden.

Eiswein: vin gjort på druvor som mognat såpass att de börjat angripas av ädelröta och
skördas när det är minst minus 7 °C. Druvorna pressas när de är frysta så att man enbart
får fruktkoncentratet. Mycket unika viner, med koncentrerad sötma och syra. Tyvärr har
klimatförändringarna bidragit till att vintrarna blivit varmare och de kalla temperaturerna
som krävs för att göra Eiswein uteblivit.

Trockenbeerenauslese (TBA): mäktiga, söta, läckra, honungsliknande och sällsynta viner
från druvor som helt angripits av ädelröta. Dessa viner kan