Rosé eller orange?

Våren är här, även om vädret fortsätter att spela oss ett spratt då och då. För oss nordbor innebär de första solstrålarna också att vi ska dricka rosévin om vi så ska sitta under filt och med värmare på uteserveringen. Rosévinstrenden har hållit i sig med oförminskad styrka under många år, men blir det i år vinet får konkurrens av en uppstickare, det vi kallar orange vin?

Ett orange och ett rosa vin kan vara förvillande lika i färgen, men skiljer sig normalt ordentligt åt i såväl doft som smak. Rosévin är gjort på röda druvor som jäst med skal bara en kort tid för att färg, aromer och tanniner ska vara så milda som möjligt och vinet ska ha strukturen av ett vitt vin. Därav doftar rosévin sällan särskilt utpräglat och i smaken brukar vi prata om ljusa körsbär, granatäpple, röda vinbär och vattenmelon. Det kan absolut vara både örtigt och lite kryddigt, och kommer det dessutom från rosévinets mecka, Provence, kan vi ofta ana en fläkt av lavendel i doften.

När man gör vitt vin pressar man normalt druvorna försiktigt och använder bara druvmusten i jäsningen. Orange vin däremot är vitt vin där skalen får ligga med alltifrån några dagar till flera veckor, för att man ska få ut så mycket som möjligt av det som finns i skalen. Resultatet kan beskrivas som ett vitt vin med rödvinsstruktur. Det doftar ofta mer som en torr cider, har en fyllig och äpplig karaktär med varma kryddtoner och det kan vara lite grumligt då man sällan filtrerar de här så kallade skalmacererade vinerna.

Så, två vintyper som kan ha näst intill exakt samma färg är alltså kort sagt varandras raka motsatser. Prova själv och upptäck vad du föredrar att hälla i glaset.

Jurtschitsch Rosé vom Zweigelt 2021, nr 5600, 125 kr/750 ml EKO

Rosévin från Österrike gör dig sällan besviken. Friskt, lätt och nästan lite pärlande bjuder det på delikat röd frukt, härliga örter och lite syrliga rabarber. Druvan Zweigelt är en korsning mellan Blaufränkisch och St Laurent och gör sig utmärkt i rosa kostym. Prova till en matig sallad med kyckling och smakrik alpost.

Petite Orange Pinot Gris 2020, nr 55206, 99 kr/750 ml

Ett snällt orangevin, bra att öva på. Här har skalen endast legat med i jäsningen i 48 timmar för att man vill undvika att få en tydlig tanninstruktur. Pinot Gris är den vanligaste druvan för orange vin då den har en lätt rosa nyans och lättare ger färg åt vinet än många andra gröna druvor. Servera lite gröna oliver, salta mandlar, en bit bondost och några skivor lufttorkad skinka till.

Meinklang Graupert 2020, nr 50145, 179 kr EKO

Här ett vin för den lite mer äventyrliga, med fylligare smaker och en tydligare orange ton. Skalen har jäst med vinet i två veckor och här får vi ett aromatiskt vin med doft av torkade nypon, mogen persika och nötiga, lite rökiga toner. Vinet är gjort på Pinot Gris, eller Grauburgunder som man säger i Österrike, och identifierar sig som naturvin. Släng ihop en välkryddad pasta vongole så blir det en toppenkombo!