Godaste saffransbullarna
40 min + 2 timmar jästid 35 stSaftiga saffransbullar med vaniljfyllning
Ingredienser
Deg:
5 dl kall röd mjölk
50 g färsk jäst (blå)
1 pkt saffran
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljpulver
0,5 tsk salt
12-15 dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream
175 g smör, rumsvarmt
Fyllning:
200 g smör
2,5 dl brun farin (farinsocker, ej strö)
1 msk vaniljpulver
2,5 msk Maizena
Topping:
Smält smör
Strösocker
Gör så här
- Lägg saffran i ljummet vatten och låt dra (gärna i minst två timmar, men helst över natten).
- Smula ner jäst i bunke med lite av mjölken tills jästen löst sig helt. Bland i resten av mjölken och saffranet.
- Bland i ägg, socker och vanilj.
- Blanda i 2-3 dl av mjölet och saltet.
- Tillsätt rumsvarmt smör och knåda degen i degblandare, i cirka 10-15 minuter tillsätt så mycket mjöl som behövs för att degen ska bli blank och smidig och så att den släpper lite i kanten. Det behövs oftast mindre mjöl än man tror så häll inte i allt på en gång.
Låt degen arbeta i degblandare i ca 15 min. - Baka ut bullarna med fyllningen till den form du önskar. Jag gör oftast snurror. Låt jäsa under lätt fuktig bakduk eller plastfolie cirka 2 timmar i rumstemperatur.
- Grädda bullarna i 200 grader cirka 6-8 minuter.
- Pensla bullarna med smält smör och doppa i strösocker direkt när de kommer från ugnen.