Godaste saffransbullarna

40 min + 2 timmar jästid 35 st

Saftiga saffransbullar med vaniljfyllning

Ingredienser

Deg:
5 dl kall röd mjölk
50 g färsk jäst (blå)
1 pkt saffran
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljpulver
0,5 tsk salt
12-15 dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream
175 g smör, rumsvarmt

Fyllning:
200 g smör
2,5 dl brun farin (farinsocker, ej strö)
1 msk vaniljpulver
2,5 msk Maizena

Topping:
Smält smör
Strösocker

Gör så här

  1. Lägg saffran i ljummet vatten och låt dra (gärna i minst två timmar, men helst över natten).
  2. Smula ner jäst i bunke med lite av mjölken tills jästen löst sig helt. Bland i resten av mjölken och saffranet.
  3. Bland i ägg, socker och vanilj.
  4. Blanda i 2-3 dl av mjölet och saltet.
  5. Tillsätt rumsvarmt smör och knåda degen i degblandare, i cirka 10-15 minuter tillsätt så mycket mjöl som behövs för att degen ska bli blank och smidig och så att den släpper lite i kanten. Det behövs oftast mindre mjöl än man tror så häll inte i allt på en gång.
    Låt degen arbeta i degblandare i ca 15 min.
  6. Baka ut bullarna med fyllningen till den form du önskar. Jag gör oftast snurror. Låt jäsa under lätt fuktig bakduk eller plastfolie cirka 2 timmar i rumstemperatur.
  7. Grädda bullarna i 200 grader cirka 6-8 minuter.
  8. Pensla bullarna med smält smör och doppa i strösocker direkt när de kommer från ugnen.