Boeuf bourguignon
45 min + ca 1,5 tim koktid 4 portionerEn fransk klassiker – mustig köttgryta med smak av vin, sidfläsk, timjan och vitlök som fått koka länge.
Ingredienser
1 kg högrev i bit
150 g rökt sidfläsk
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter (à ca 70 g)
1 1/2 msk tomatpuré
4 msk smör
1 1/2 dl vatten
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin (välj gärna ett kraftigare vin från bourgogne)
2 msk konc kalvfond
1 msk soja
2 timjankvistar eller torkad timjan (2 kvistar motsvarar 1/2 tsk torkad)
3 lagerblad
300 g champinjoner
salt
svartpeppar
Gör så här
Förbered ingredienserna genom att skära köttet i 5 cm fyrkantstora bitar, sidfläsket i små tärningar. Skala schalottenlök, vitlök och morötter. Skär schalottenlök i klyftor, morötterna i stora bitar och hacka vitlök.
Stek det hackade sidfläsket gyllenbrunt i en panna. Ta upp fläsket och lägg åt sidan, men spar fettet i pannan. Bryn köttet i fettet så att det får färg runtom.
Fräs lök och vitlök i en klick smör i en stor gryta. När löken blivit genomskinlig, tillsätt tomatpuren och låt det steka med någon minut. Lägg det stekta köttet i grytan och pudra över mjölet över köttet och grönsakerna, rör om. Tillsätt vattnet, vin, fond soja, timjan och lagerblad, låt det koka någon minut. Ta bort skummet på ytan.
Sjud på svag värme med locket på glänt ca 1 ½–2 timmar eller tills köttet är mört. Dela champinjonerna i kvartar, stek så att de får lite färg. Låt koka av de sista 10 minuterna. Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatismos som har alldeles för mycket smör.