Fem myter – sant eller falskt
Ju dyrare desto bättre
Nej, som med allt annat går det inte att generalisera, men vin under hundringen är sällan något att skriva hem om. Det finns helt enkelt för lite kvar efter fasta kostnader, skatter och annat, så mest troligt är det ett industriellt framtaget vin av enklare kvalitet.
Ett dyrare vin innebär oftast högre kvalitet, en signal att man satsat på hantverket, vilket ger en större smakupplevelse. Men priset styras av annat, som efterfrågan, om det kommer från ett exklusivt distrikt och andra marknadsnycker i vinvärlden. Många viner på Systembolaget som ligger mellan 120–300 kronor per flaska är prisvärda. Det har testats och ibland har vi konsumenter påverkat vilka viner som hamnar i sortimentet. Men vissa är bättre än andra, det gäller bara att hitta guldkornen och det hjälper Wineguide dig med!
Lukta på korken och du kan avgöra om det är dåligt
Dra ur korken ur flaskan och lukta på den. Du kommer helt säker lukta blöt kork och säger ingenting om vinets kvalitet. Vill du säkerställa att vinet inte är korkskadat ska du lukta på vinet. För att avgöra om ett vin är korkskadat, dofta i första hand och smaka på vinet i andra. Om du istället för härliga vinaromer känner unken källare, mögel, blöt kartong, det saknas fruktighet och du endast känner surt och syrligt när du doftar behöver du inte ens smaka på det – då är vinet dåligt!
Smaka vin på krogen, skicka tillbaka om du inte gillar det
Du är på restaurang, har valt ett vin. Du får kika på flaskan, den öppnas och en liten skvätt hälls i ditt glas. Du får dofta och smaka. Det här gör du inte främst för att smaka om du gillar vinet. Du smakar och doftar på vinet för att avgöra om det är utan defekter. På bättre restauranger gör personalen det här utan att du ser och byter ut eventuellt dåliga flaskor. Beställer du in ett vin på glas istället för en hel flaska kan du be att få smaka innan du bestämmer dig.
Öppna flaskan en stund innan så får vinet luftas
Om du ska lufta vinet så hjälper det inte att dra korken ur flaskan. Den delen av vinet som blir exponerat för syre är lika stor som en gammeldags femöring. Så häll istället upp vinet på en karaff, snurra några gånger och låt sedan vinet stå i karaffen i minst 30 minuter men gärna några timmar. Se upp med viner med ålder, det finns risk att det oxiderar för snabb och att aromer hinner försvinna – vinet ”dör”.
Rött till kött och vitt till fisk
Våga testa andra kombinationer! Ett ekfatslagrat vin fungerar fint till ljusare kötträtter som fläsk och kyckling. Och är det en kryddigare kötträtt kan det röda vinet krocka med hettan och då är ett vitt vin ett mer klockrent val. Champagne fungerar också fint till väldigt mycket! Råbiff med en klick majo och champagne är en höjdare. Ett lättare rött till fisk fungerar utmärkt. Oftast säger tillagningen mer om vilket vin man ska välja. Grillat och stekt är en bra kombo med det röda. Skippa de allra tyngsta och tanninrika vinerna. Servera gärna vinet lite svalare än i vanliga fall. Vissa fiskar är umami rika och kan ge en lätt metallisk smak i kombination med röd vin. Så se upp med tonfisk, lax och andra röda fiskar.