Så kombinerar du pasta och vin

Vi svenskar lär äta omkring nio kilo pasta varje år. Det inte svårt att förstå, pasta fungerar lika bra som snabba vardagsrätter som lyxigare bjudrätter. Du kan lyfta pastarätterna ännu mer om du kombinera den med rätt vin. För att lyckas är det bra att ha grepp om pastarättens huvudingredienser och smaker samt vilka komponenter i ett vin som passar till. Med det sagt, var inte rädd för att experimentera, smaka och framför allt njuta av smakresan genom pastans och vinets goda värld.

 

Här är en liten guide för hur du kan lyfta några klassiska pastarätter med rätt vin.

 

Spaghetti Carbonara – krispig syra med krämig dröm

Den klassiska carbonaran med sin krämiga sås av ägg, pecorino och krispigt stekt guanciale blir perfekt till ett vin med mycket syra och fräschör. Ofta hör man att syran ska skära igenom det krämiga och feta och det är ett bra sätt att visualisera det på. Ett ungt italienskt vitt vin av trebbiano från Abruzzo eller verdicchio från Marche passar väldigt bra ihop.

Viner som kompletterar rätten med sina citrusnoter och skarpa syra, vilket ger en fin balans till den peppriga, krämiga och salta såsen.

Linguine al Frutti di Mare – havets nymf skålar med krispig fräschör

En skaldjursladdad pasta med delikata smaker från musslor, räkor och ibland bläckfisk, rekommenderas ett vitt vin som harmoniserar med havets salta bris. En vermentino från Ligurien som med krispiga fräschör och toner av gröna äpplen och citron klingar vackert ihop med skaldjurens sälta och bidrar till en känsla av solig medelhavskust.

Pesto Genovese – lika grönt på tallriken som i glaset

Aromspegling är ett begrepp inom kombination av mat och vin. Det handlar helt kort om att spegla de smaker och aromer vinet och maten har gemensamt. Allt för att locka fram det bästa i dem båda och det kan vi anamma här. Peston med basilika, pinjenötter, parmesan, vitlök och olivolja förtjänar dessutom ett vin som inte överröstar de delikata men distinkta smakerna.  En Sauvignon Blanc från norra Italien med toner av gröna ärtor, gräs och krusbär som speglar pestons fräscha och örtiga karaktär perfekt. Vinets friskhet lyfter också basilikans naturliga sötma och komplexitet.

Tagliatelle Bolognese – som en varm kram en kall vinterdag

Den köttiga och mustiga ragun i Bolognese behöver ett robust rödvin som både kan komplettera och stå upp mot de djupa smakerna av kött, tomat och italienska örter. Ett klassiskt val vore en Chianti Classico från Toscana. Ett vin med struktur av tanniner och syra med toner av körsbär, plommon, en aning tobak, ceder eller läder gör det till en utmärkt smak-kompis.

Tagliatelle med tryffel och svamp – naturens juveler dansar fint med nebbiolo

När svamp och tryffel spelar huvudrollerna behövs ett vin som kan dansa tätt intill utan att trampa på tårna. En Barbaresco från Piemonte med eleganta aromer av körsbär, viol och subtila jordnära toner, gör underverk tillsammans med rätter som denna. Vinets finess och djup kompletterar svampens umami och tryffelns aromatiska intensitet.

Tänk på att balansera både vinets kropp, intensitet och arom till texturer och smaker i pastan. Det kan lyfta upplevelsen och du får en symfoni av smaker där vinet och pastan tillsammans skapar en harmoni som kan skulle få den gamla grekiska vinguden Bacchus att nicka godkännande. Så nästa gång du står med korkskruven i ena handen och pastaskeden i den andra lägg en minut på hur du parar ihop dem – en lyckad kombination är en fest för sinnena.

Skål och buon appetito!