Spröda och knäckiga äppelflarn

30 min 4 portioner

Knäckiga äpplen på flakig smördeg, en perfekt höstefterrätt som kräver minimal insats.

Ingredienser

4 st plattor fryst smördeg

2-3 svenska äpplen

4 msk strösocker

4 msk brunfarin strö

1 tsk vaniljpulver

20 g smör, kylskåpskallt

En nypa flingsalt

 

Gör så här

Lägg ut smördegen på bakplåtspapper och låt tina. Sätt ugnen på 220 grader.

Skär lätt en linje cirka 1 cm från kanten på smördegen utan att skära igenom degen helt. Skiva äpplen riktigt tunt, gärna på en mandolin. Blanda socker och vaniljpulver. Doppa äppelskivorna i sockret och lägg ut på smördegen innan för den skurna linjen i ett fint mönster. Hyvla en skiva smör med en osthyvel och lägg på äpplena. Strö lite flingsalt över smör och äpplen.

In i ugnen i cirka 20 minuter eller tills smördegen fått fin färg och äpplena fått en knäckig yta.

Servera flarnen som de är eller med en kula vaniljglass. I glaset häller du iskall Brännland Iscider. Så gott!