Kantarelltoast med västerbottenkräm
40 min 4 portionerKantareller och surdegsbröd som stekts i smör passar perfekt ihop med en ekfatslagrad chardonnay.
Ingredienser
600 g kantareller
1-2 shalottenlökar, finhackad
3 msk smör
2 msk persilja, hackad
4 skivor surdegsbröd
Lite smör att steka brödet i
50 g västerbottenost
½ dl grädde
1 äggula
3/4 dl neutral olja
1-2 tsk sherry- eller champagnevinäger
Salt och peppar
Skalet av en ekologisk citron
Gör så här
Smörstekta kantareller och surdegsbröd tillsammans med len kräm på västerbottenost. Den lätt rostade och smöriga karaktären vinet får av ekfatslagringen i kombination med fruktighet av citrus och gult äpple. Med lite skjuts i syran blir det en perfekt kombo till ostkrämen.
Riv osten på fina sidan av rivjärnet. Lägg osten i en skål.
Koka upp grädden. Häll den över osten och rör om. Låt svalna något.
Tillsätt äggulan. Mixa ihop med en stavmixer.
Tillsätt oljan i en jämn stråle, under ständig mixning, tills du får en slät och tjock kräm. Smaka av med vinäger, salt och nymalen peppar.
Rensa och dela svampen i mindre bitar.
Stek svampen i hälften av smöret på medelvärme tills all vätska kokats in. Tillsätt resten av smöret och schalottenlök. Bryn tills svampen fått fin färg.
Strö över persiljan och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Bred smör på båda sidorna av surdegsbrödet. Stek gyllene i stekpanna.
Bred eller spritsa ostkrämen på det nystekta brödet. Toppa med svampen och riv över lite zest från citronen.