Krispiga mini-rårakor med örtkräm och rökt lax
30 min 6 personer, drinktilltuggFörsvinnande goda krispiga rårakor toppas med kräm av pepparrot, örter, citron tillsammans rökt lax och kapris.
Ingredienser
2 bakpotatisar
Neutral olja till stekning
1 dl creme fraiche
1 dl färskost
2 msk hackad dill, samt några kvistar till garnering
2 msk hackad gräslök
2 msk riven pepparrot
1 msk citronjuice, plus zest av en ekologisk citron
150 g rökt lax
2 msk små kapris
Salt och peppar
Några droppar olivolja
Gör så här
Blanda creme fraiche och färskost med örter, pepparrot, citronzest och citronjuice. Smaka av med salt och peppar. I med krämen i en spritspåse.
Skala och riv potatisen på grova sidan av rivjärnet. Krama ur vätskan ur potatisen och stek på medelvärme i stekpanna. Stek rårakorna krispiga i neutral olja, vänd då och då för jämn stekyta. Låt oljan dra ur något på hushållspapper och strö över lite flingsalt över. Både riv och stek potatisen i omgångar. River du all potatis på en gång så kan den lätt oxidera o mörkna i färgen.
Skär den rökta laxen i 2 cm breda strimlor.
Nu till det roliga – toppa de små rårakorna! Spritsa krämen på ena sidan och lägg laxen på den andra. Strö över dill droppa lite olivolja och dra några tag med pepparkvarnen över.
Klart!
Servera gärna ett glas mousserande vin till.