Musslor med fänkål och ’ndudja
20 min 4 portioner som förrätt eller 2 portioner som lättare varmrättKlassisk Moules marinières med italiensk tvist. ‘Ndudja, fänkål och lätt karamelliserad lök ger djup och hetta.
Ingredienser
1 kg blåmusslor
2 större schalottenlökar, skivade tunt
2 vitlöksklyftor, skivade tunt
½ fänkål, tunna skivor
25 g ’ndudja
Några klunkar olivolja
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 msk skaldjursfond
Salt och peppar
1 knippe persilja
Gör så här
Fun facts: ‘Ndudja är en kryddig, bredbar salami från Kalabrien i södra Italien. Här tillför den hetta, rökighet och djup.
Börja med att skölja, skrapa och ta bort skägget från musslorna. Ta bort trasiga och musslor som inte sluter sig helt när du knackar på dem lätt.
Ett tips för att få bort eventuell sand i musslorna: lägg musslorna i 2 liter kallt vatten med 1 dl salt. Se till att musslorna täcks helt av vatten. Låt de stå i vattnet en timme så ”spottar” musslorna ut eventuell sand. Häll bort vattnet och skölj dem med kallt vatten innan tillagning.
Välj en rymlig kastrull eller gryta, tänk att musslorna ska få plats att öppna sig helt. Fräs lök, vitlök och fänkål i olivolja på svag värme tills det blir svagt gyllene. Löken ska inte brännas utan bli lätt karamelliserad. Lägg i ’ndujan och låt smälta ner. Häll på vin, fond, grädde och låt koka upp. Därefter lägger du i musslorna och sätter på lock. Skaka kastrullen några gånger så att musslorna lättare kan öppna sig.
Släng eventuella musslor som inte öppnat sig. Blanda i persilja, smaka av med salt och peppar.
Sleva upp musslorna i djupa tallrik och häll den varma ’ndudja-buljongen över. Servera surdegsbröd till. Perfekt för att suga upp det sista av buljongen, den vill du inte gå miste om.