Spicy lax i krispiga wontonkorgar
40 min 4 portioner (12 bitar)Krämig laxtartar med asiatiska smaker i krispiga wontonkorgar som passar fint till mingelfesten eller som drinktilltugg.
Ingredienser
Wontonkorgar:
12 wontonplattor (ca 8×8 cm)
2 msk neutral olja
Laxtartar:
180-200 g lax, sashimikvalitet (typ salma)
2 msk japansk majonäs
2 msk sriracha (justera om du vill ha mindre hetta)
1 tsk sesamolja
2 salladslök, fint skuren
2 tsk soja eller tamarin
Unagisås:
1 dl soja eller tamari
1 dl mirin
1 dl råsocker
Gurka
Avokado
Sesamfrön
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla minimuffinsform med den neutrala oljan.
Gör ett litet snitt i wontonplattorna. Det här gör du för att degen inte ska puffa upp när de gräddas.
Grädda i ugnen i ca 13-15 minuter tills de fått lite färg på kanterna och är hårda. Låt svalna helt.
Låt mirini, soya och socker småkoka i några minuter. Såsen ska tjockna lite, det tar 4-5 minuter. Låt svalna i rumstemperatur.
Skär laxen i små kuber. Blanda med övriga ingredienser till en krämig röra. Ställ i kylen fram till servering.
Skär gurka i skivor och dela på mitten. Skär avokado i tunna skivor och mindre bitar.
Nu dags för det roliga!
Fyll wontonkorgarna med laxtartar, stick ner gurka och avokado. Ringla över unagisåsen och garnera med sesamfrön.
Klart att servera.