Galette med tomat, vitlök och örter
60 min 4-6 portionerFransk galette med rostade tomater, krämig färskostfyllning som doftar av vitlök och örter. Perfekt till buffébordet eller brunchen.
Ingredienser
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
125 g smör, kylskåpskallt i kuber
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad körvel
1 tsk rosmarin
½ dl crèmefraiche och yoghurt
2 tsk citronjuice
Ev 1-2 msk iskallt vatten
4-5 tomater
2 tsk salt
125 g färskost med vitlök och örter
1 msk olivolja
Svartpeppar
1 ägg, uppvispat
Gör så här
Nyp ihop mjöl, torkade örter, salt och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Blanda i crèmefraiche eller yoghurt, citronjuice till en deg. Tillsätt ev även vatten om det behövs för att degen ska gå ihop helt. Låt vila 30 min i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär tomaterna i tunna skivor. Lägg tomatskivorna på hushållspapper och salta lätt. Låt dra i 15 min. Torka sedan tomaterna med lätt tryck för att dra ur vätska så får du en krispig galette.
Kavla ut pajdegen till en cirka 3 mm tjock cirkel på ett bakplåtspapper. Bred ut färskosten cirka 5 cm från kanten. Lägg ut tomaterna i ett fint mönster på färskosten (även tomaterna ska vara 5 cm från kanten). Vik upp pajdegskanterna mot tomaterna. Ringla över olivolja och dra några drag med pepparkvarnen. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
Grädda i ca 20-30 minuter till galetten fått fin färg. Låt svalna något innan den serveras.