Gyros med kryddig kyckling
45 min 4 portionerByt ut fredagstaco mot kryddig grekinspirerade gyros med kyckling, tzaziki och syrlig tomat- och gurksalsa i flatbreads.
Ingredienser
Kyckling/marinad
2 msk grekisk yoghurt
2 msk torkad oregano
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
½ citron, pressad
1 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, riven eller krossad
1 tsk salt
Nymald svartpeppar
500 g filé av kycklingbröst eller kycklinglår, skuren i mindre bitar
Klyftpotatis
500g fast potatis, i klyftor
3 msk olivolja
Flingsalt
Tzatsiki
½ gurka, riven
1/2 tsk salt
2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk torkad oregano
1 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
Nymald svartpeppar
Tomat- och gurksalsa
200 g körsbärstomater, skuren i kvartar
½ stor gurka, skuren i små bitar
1 tsk salt
1 tsk sumac
Nymald svartpeppar
En näve hackad bladpersilja
4 stora eller 8 små flatbreads
Gör så här
Sätt ugnen på 230 grader.
Rör ihop ingredienserna till marinad och blanda med kyckling.
Blanda ihop ingredienser till tzatziki.
Lägg potatis i ugnsfast form, ringla olivolja och salta. In i ugn i 25 minuter. Efter 10 minuter sätt även in kycklingen.
Lägg kyckling på bakplåtspapper och stek i ugnen i ca 15-20 minuter tills den är helt genomstekt och fått fin färg.
Obs – får du inte plats med både kycklingen och potatisen samtidigt. Gör först potatisen klar och därefter kycklingen. Värm potatisen snabbt i ugnen på eftervärmen precis innan servering.
Blanda ingredienser till tomat- och gurksallad.
Värm sist bröden enligt instruktion på förpackningen.
Servera i skålar och låt var och en montera ihop sin gyros. I brödet lägger du i tzatziki, kyckling, potatis och grönsaker.