Alsace – en vinregion i förändring
Alsace i nordöstra Frankrike med sina böljande kullar och höga berg, pittoreska byar och sagolika slott för tankarna till svunna tider. Regionen är känt för sin vackra grönskande natur, svindlande historia och rika kultur – men även för sina karaktäristiska viner. Möjligen har intresset för viner från Alsace varit något svalare från oss svenskar på senare år, men något har hänt. Allt fler verkar ha fått ett nyväckt intresse och lyfter Alsace som en uppstickare bland franska vinregioner. Mycket tack vare de nya generationer av vinmakare som nu väljer att möta tradition med en stor dos nytänkande. Det här banar vägen för energiska, naturliga och friskt fruktiga viner. Klimatet gör också att allt fler väljer ekologisk och biodynamisk inriktning.
Frankrikes soligaste region
Alsace är omgivet av bergskedjan av Vogeserna i väst och floden Rhen i öst. Bergen skyddar vinodlingarna från regn och ger området ett av Frankrikes torraste klimat. Planteringar ligger på sluttningarna mot syd, sydväst och sydost på ca 200-400 meters höjd. Våren kommer tidigt och sommaren är varm och lång. Höjden gör att klimatet blir svalare men med den optimala solexponering blir det många soltimmar. Alla de här faktorerna ger soliga dagar och svala nätter. Druvorna kan mogna långsamt och utvecklas till eleganta viner med aromatisk komplexitet.
Tyskt vin på franskt sätt
Alsace har genom historien omväxlande hört till Frankrike och Tyskland. De båda länderna har satt prägel på vinproduktionen. Generellt kan man säga att vinmakningen är fransk men druvorna tyska. I Alsace dominerar de fyra ”ädla” druvorna, riesling, gewurztraminer, pinot gris och muscat men även andra druvan förekommer som till exempel sylvaner och pinot blanc och pinot noir.
Vinerna är ofta torra vita med fokus på att spegla jordmånens och klimatets påverkan på vinet. Endast en liten del är röda och då främst av druvan pinot noir. Till skillnad mot övriga Frankrike produceras nästan enbart endruvsviner och namnet på druvsorten står på etiketten. Det här vinerna med fokus på en druva lyfter fram varje druvsorts specifika karaktär. Det finns såklart undantag, står det ”Edelzwicker” eller ”Gentil” på etiketten så ingår fler än en druvsort.
Ett annat kännetecken för viner från Alsace är de höga och smala flaskorna, som kallas ”flûte d’Alsace”. Flasktypen är skyddad av fransk lag och den enda modellen som får användas i regionen.
Druvorna som dominerar
Riesling är den vanligaste druvan i Alsace. Oftast torra viner med hög syra. Typiska aromer är gröna äpplen, citron, och mineraltoner. Unga viner är oftast fruktiga men med lite ålder utvecklar vinerna mer komplexa toner av petroleum och honung. De bättre vinerna har bra lagringspotential.
Gewurztraminer är den aromatiska stjärnan bland Alsaces druvor. Intensiva dofter av litchi, rosenblad, och kryddor. De har ofta en rik och fyllig lätt oljig struktur med hög alkoholhalt, lägre syra och med restsötma.
Pinot gris trivs utmärkt i Alsace. Tidigare gick druvan under namnet ”tokay-pinot gris” men det namnet får inte längre användas enligt EU. Lokal befolkningen omnämner den ändå ofta som ”tokay d’Alsace”. Druvan ger viner med toner av stenfrukt och när den utvecklas får den mer smöriga aromer med inslag av honung, nötter och svamp. Ibland skördas den som Vendanges Tardives vilket betyder sent skördade druvor och görs i både torr och söt stil. Druvan pinot gris görs både i torra och söta stilar och har stor lagringspotential.
Muscat är den mest blommiga av de fyra ädla druvorna med intensiva dofter av färska druvor och apelsinblom. I Alsace produceras den oftast i en torr stil, vilket skiljer den från många andra Muscat-viner runt om i världen.
Alsaces vinstilar
Alsace är känd för sina torra vita viner, men regionen erbjuder också en rad andra stilar. Det görs bland annat mousserande viner som Crémant d’Alsace som görs enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Samma metod som används för champagne. Regionen är även känd för söta viner som Vendanges Tardives och Sélection de Grains Nobles där druvorna skördas sent för att uppnå hög sockerhalt. Vinerna är fylligt koncentrerade, med honungsliknande smaker och en sötma som balanseras av frisk syra.
Trender och utveckling i Alsace
De senaste åren har Alsace genomgått en stor förändring med ett allt större fokus på ekologisk och biodynamisk vinodling. Det milda klimatet och den unika jordmånen som varierar från kalksten och sandsten till vulkaniska inslag ger vinodlarna utmärkta förutsättningar för att arbeta hållbart.
En annan trend är det ökande intresset för torra viner. Alsace har traditionellt haft en viss restsötma i sina viner. De senaste åren har det skett en tydlig övergång mot att producera torrare stilar särskilt när det gäller riesling och pinot gris. Allt fler vinmakare strävar efter att skapa eleganta, matvänliga viner som speglar sitt ursprung på bästa sätt. De här är också viner som konsumenterna efterfrågar i allt högre utsträckning.
Alsace är en region full av historia och traditioner som med unga, kunniga vinmakare nu med nya uttryck både bevarar gamla och utvecklar nya traditioner och tar regionens viner till oanade höjder.