Italiensk bowl med köttbullar och tomat
45 min 6 hungriga personerUrgoda köttbullar med italienska smaker i en mustig tomatsoppa med pasta. Du toppar med din godaste pesto och så mycket parmesan du mäktar med.
Ingredienser
Köttbullarna
350 gram nötfärs
350 gram fläskfärs
350 gram salsicciafärs
1 liten gullök, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
1 dl fint strimlad basilika
Skalet från en ekologisk citron
1 ägg
1,5 dl riven parmesan
1 dl ströbröd
Salt och peppar
Soppan
2 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
1 msk finhackad rosmarin, färsk
1 msk finhackad timjan, färsk
(1 msk färsk ört kan bytas ut mot 1 tsk torkad)
2 st röd paprika, finhackade
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, finhackade
5 dl passerade tomater
5 dl finkrossade tomater
7 dl oxbuljong, obs ej koncentrerad
Skalet av ½ ekologisk citron
200 gram minipasta
6-8 dl färsk babyspenat
1 dl finriven parmesan, plus till servering
1 dl av din favoritpesto
Salt och peppar
Gör så här
Blanda färsen i en skål med riven lök och vitlök, basilika, citronskal, ägg, ost, ströbröd och två generösa nypor salt.
Forma färsen till golfbollstora köttbullar.
Hetta upp en djup panna på medelvärme.
Stek köttbullarna i olivolja tills de fått fin färg. De behöver inte vara helt genomstekta, de kan koka färdigt i soppan.
Lägg köttbullarna åt sidan.
Stek långsamt lök, rosmarin, timjan och paprika mjuka i fettet från köttbullarna. Brukar ta ca 5-7 minuter.
Tillsätt tomatpasta och vitlök, puttra i 2 minuter.
Tillsätt sedan tomater, oxfond, citronskal, en nypa salt och köttbullar.
Låt sjuda i ca 5 minuter, rör sedan ner pastan och koka tills pastan är al dente. Smaka av med salt och peppar efter smak.
Servera i skålar med en klick pesto och riven parmesan.