Grekisk sallad
20 min 4 portionerEn grekisk sallad är otroligt fascinerande på det sättet att den är så fruktansvärd enkel att göra men samtidigt så gott. Perfekt som en lättare lunch under varma dagar eller som en enkel förrätt. I det här receptet dränker vi rödlöken i lite rödvinsvinäger för att tämja den råa löksmaken och addera en extra smaksensation i varje tugga.
Ingredienser
1/4 rödlök (tunt skivad)
0,5dl rödvinsvinäger
5 tomater (klyftad)
1 skalad gurka (delad på mitten och sedan skivad)
40g kalamataoliver
1,5 dl olivolja (eller mindre beroende på vad man gillar)
2 stora nypor oregano
100g fetaost (delad i 4 delar)
Havssalt
Gör så här
- Lägg löken i rödvinsvinägern medan du kombinerar de andra ingredienserna eller cirka 15 minuter. Sila sedan av men spara rödvinsvinägern.
- Blanda de övriga ingredienserna tillsammans med salt, oregano och 2 msk av rödvinsvinägern. Smaka av och tillsätt mer vinäger och/eller salt om det behövs.
- Blanda allting ordentligt tills det har fördelats ordentligt.
- Servera med en stor bit feta ovanpå (både finare och mer praktiskt än att smula över fetan) och ringla sedan över olivolja. Servera gärna tillsammans med bröd för att doppa i såsen som blir över efter salladen.