Pesto alla Genovese (klassisk grön pesto)
30 min 4 portionerGrön pesto är bland det enklaste och godaste man kan göra hemma och det passar perfekt till allt från pasta till sallad. I många recept på internet används mixer i stället för mortel för att göra peston men det avråder vi starkt från. I en mixer förstör man varenda cell i vitlöken vilket resulterar i en besk och alldeles för stark smak i stället för den söta och milda smaken man får i en mortel. Dessutom blir såsen rinnigare och inte alls den lyxigt tjocka som man vill ha.
Ingredienser
2 vitlöksklyftor
1 liten nypa flingsalt
85 g basilikablad (sköljda i vatten med droppar kvar på bladen)
2 msk pinjenötter
2 msk parmesanost
2 msk pecorino fiore sardo (hittar du inte fiore sardo kan det ersättas med pecorino romano men öka då parmesanosten till 3 msk och pecorinon till 1 msk)
1,7 dl olivolja
1 skvätt pastavatten (valfritt)
Gör så här
- Mortla salt och vitlök tills du får en fin pasta.
- Lägg till pinjenötter och fortsätt mortla tills du har en fin beige pasta med lite småklumpar i.
- Addera basilikan lite i taget och mortla längs väggarna på morteln. Fortsätt tills all basilika är i små fina bitar.
- Riv osten och lägg i morteln. Häll långsamt i olivoljan medan du hela tiden mortlar tills det har blivit en fin sås. Om du har lite pastavatten redo kan du hälla i det med, det binder sig otroligt fint med olivoljan. Peston blir dock god även utan pastavatten!
- Om såsen känns för tjock kan du ha i lite mer olja. Annars kan du blanda den med din maträtt direkt eller hälla över i en burk och ställa i kylskåpet.
Kom ihåg att toppa burken med lite olivolja högst upp om den ska in i kylskåpet!