Pasta ai funghi – Krämig pasta med svamp

30 min 4 portioner

Få saker är så goda som en riktigt krämig svamppasta. Det här receptet är gjort på massvis med svamp, vitt vin, smör och dessutom buljong med lite gelatin i för att få den extra krämig. Lite otraditionellt stänker vi dessutom i lite fisksås för att höja umamin från svampen ännu ett steg.

Ingredienser

2,5 dl kycklingbuljong (0,5 tärning)

1,5 tsk gelatinpulver

2 msk olivolja

700g blandad svamp (till exempel champinjoner, kantareller, ostronskivling, shiitake etc.)

3 mediumstora schalottenlökar

2 vitlöksklyftor (finhackade)

2 msk finhackad timjan

1,5dl vitt vin

1 tsk fisksås

500g pasta (till exempel tagliatelle)

2 dl pastavatten (från pastan du kokar)

6 msk smör (85g)

1 dl parmesanost

0,5 dl bladpersilja

Salt och peppar

Gör så här

  1. Häll buljongen i en liten skål och blanda ner gelatinet. Ställ åt sidan.
  2. Hetta upp oljan på mediumvärme i en stekpanna. Häll i svampen och rör kontinuerligt tills all vätska släppt ur svampen och den blivit mörkbrun.
  3. Häll i schalottenlök, vitlök och timjan. Fortsätt röra hela tiden tills löken blivit mjuk. Tillsätt vinet och koka tills ungefär hälften av vinet är kvar i pannan.
  4. Sänk värmen till medium-låg temperatur och häll över kycklingbuljongen och fisksåsen. Låt det puttra i cirka 5 minuter tills såsen tjocknat och stäng sedan av plattan.
  5. Koka pastan tills den är nästan klar (ungefär 2 minuter mindre än paketets anvisningar). Häll av pastan men spara 2 dl pastavatten. Lägg i pastan och pastavattnet i stekpannan med svampen och dra upp värmen till max.
  6. Koka i stekpannan medan du rör ordentligt hela tiden och skakar stekpannan så mycket du kan för att få ut maximalt med stärkelse ur pastan. Näs pastan är al dente lägger du i smöret under omrörning tills det har smält helt och hållet.
  7. Ta av pannan från plattan och lägg i 3/4 av parmesanen och all persilja. Smaka av med salt och peppar.