Lasagne al forno

3 tim + (20 min aktiv) 4 portioner

Pastaplattor varvade med béchamelsås och köttfärs. I den här lasagnen toppar vi med både parmesan och mozzarella för att få den perfekta mixen av krisp och långa strängiga tuggor.

Till lasagnen rekommenderar vi ett mustigt och fylligt rödvin som matchar djupet i lasagnen och en hög fruktighet som balanserar hettan från chilin.

Ingredienser

Köttfärssåsen

500g nötfärs

Olivolja till stekning

2 burkar hela tomater (otroligt mycket bättre smak än de krossade tomaterna)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

1 dl rödvin

1,5 msk tomatpuré

1 tsk chiliflakes (kan använda mer eller mindre beroende på styrka=

Ev. 2 tsk strösocker.

2 lagerblad

1 kruka basilika

2 msk oregano

1 oxbuljongtärning

Salt & peppar

 

Béchamelsås

8 dl mjölk

4 msk olivolja

4 msk vetemjöl

2 dl parmesan

 

Övrigt

12 lasagneplattor

1 dl parmesan

2 st mozzarella

Aluminiumfolie

Gör så här

  1. Börja med köttfärssåsen. Desto längre den får koka (helst minst 2 timmar), desto bättre kommer lasagnen smaka.
  2. Hacka lök, vitlök och morot och stek på medelvärme i lite olivolja tills löken blivit genomskinlig men inte brynt.
  3. Häll i köttfärsen och stek tills allt är brynt.
  4. Mosa de hela tomaterna med händerna i en bunke och tillsätt i grytan tillsammans med rödvin, tomatpuré, lagerblad, hela basilikablad, oregano och en nedsmulad oxbuljongtärning.
  5. Låt småputtra så länge som möjligt, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar innan den åker ner i lasagnen.
  6. Nu är det dags för bechamélsåsen. Värm mjölken i en kastrull.
  7. Värm olivolja i en annan kastrull och vispa i mjölet.
  8. Häll i den varma mjölken under konstant omrörning. Låt puttra någon minut.
  9. Ta av kastrullen från värmen och rör i osten tills allt har smält till en härlig sås.
  10. Ta fram en ugnssäker form och smörj botten med bechamélsåsen. Lägg på ett lager lasagneplattor som du sedan täcker med köttfärssås. Fortsätt varva bechamél, pasta och köttfärs tills du har slut på alla ingredienser.
  11. Låt mozzarellan rinna av lite innan du river den i mindre bitar och strör ut över gratängen. Strö över ordentligt med parmesan, räcker inte 1 dl är det helt okej att använda mer.
  12. Trä på aluminiumfolie över gratängen så att plattorna hinner bli mjuka innan osten blir färdig. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter innan du tar av folien och låter den grädda cirka 20-25 minuter till.