Pasta aglio e olio

30 min 4 portioner

Den bästa maten är inte alltid den som tar 12 timmar och innehåller 35 ingredienser. Ibland behöver man bara ”keep it simple” och det är precis vad en pasta aglio e olio gör. Rätten är precis vad det låter som; pasta, vitlök och olivolja. Vi fuskar dock till det med lite persilja och parmesan på slutet.

Eftersom rätten är så simpel hänger rätten på att du använder bra råvaror och att tillagning blir bra. Vitlöken ska stekas till perfekt gyllenbrun färg för att inte bli för smaklös eller för bitter och pastavattnet är livsviktigt för att få oljan att fästa sig på pastan.

Ingredienser

Salt

400g spagetti

1 dl olivolja

4 normalstora vitlöksklyftor (tunt skivade)

Chili flakes

Hackad persilja

Parmesan

Gör så här

  1. Koka pastan tills den är precis innan al dente (cirka 1 minut kortare än paketets anvisningar). Spara ett litet glas pastavatten.
  2. Stek vitlöken och chili flakes med hälften av oljan på låg värme tills vitlöken är gyllenbrun.
  3. Höj spisen till max och häll i pastan, pastavattnet och resten av oljan. Ska stekpannan fram och tillbaka för att få ut maximalt med stärkelse ur pastan.
  4. Servera toppad med hackad persilja och parmesanost.