Mac’n’cheese

90 min (30 min aktiv) 4 portioner

Vissa personer kanske tänker på den, ursäkta uttrycket, vidriga färdigpåsen som man ofta hittar i den amerikanska hyllan på livsmedelsaffärerna. Mac’n’cheese är så mycket mer än bara onyttig snabbmat. Det är, enligt mig, den ultimata comfort fooden som passar att äta som tillbehör till grillat kött eller helt för sig själv.

I det här receptet använder vi två olika ostar; cheddarn för att få till den krämiga ostkonsistensen och hårdosten för att få till de långa, härliga, mozzarellaliknande strängarna man får på bland annat en pizza.

Ingredienser

225 g makaroner
50 smör
1 tsk vetemjöl
2,5 dl mjölk
350 g riven cheddarost
1 krm senapspulver
2 krm stark sås (t.ex. sambal oelek)
1 krm vitlökspulver
110 g riven gruyére (anna hårdost t.ex. emmentaler fungerar också)
Panko

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp makaronerna till de är nästan klara (ungefär 2 minuter mindre än vad paketet anger). Häll över makaronerna i en bunke och blanda ihop med 1msk smör (15g). Ställ sedan åt sidan och låt makaronerna svalna.
  3. Smält 1 msk smör (15g) i en kastrull, men låt det inte bli brunt. Blanda ner mjölet och rör runt med en träsked tills allt mjöl har blandats ordentligt med smöret, var noga med att inte får några mjölklumpar. Häll i mjölken långsamt i en jämn stråle och vispa hela tiden i kastrullen. Fortsätt tills såsen är tjock och fluffig.
  4. Sänk värmen till medium/låg. Häll i cheddarn lite pö om pö och vispa runt tills osten har smält till en slät kräm. Osten får absolut inte koka! När all ost är smält, häll i senapspulvret, vitlökspulver och stark sås. Smaka av med salt.
  5. Blanda ner ostsåsen i makaronerna och låt den svalna något. Blanda i gruyéren och häll sedan över innehållet i en ugnsfast form.
  6. Blanda panko med resten av smöret och fördela jämnt ovanpå ungsformen.
  7. Lägg folie ovanpå formen och ställ i ugnen i ca 15 minuter. Ta sedan av foliet och låt den stå ytterligare 15-20 minuter.