Carne Asada – Grillat nötkött med en mexikansk marinad
4 tim (1 tim aktiv) 4 portionerCarne asada betyder egentligen bara grillat kött och görs därför på lite olika sätt beroende på vart i Syd- och Centralamerika du befinner dig. Det här receptet är gjort med en mexikansk inspiration och har en underbar marinad där smakerna balanserar upp varandra väldigt fint utan att någonting tar över.
Köttet äts lika gärna med kniv och gaffel som i en tortilla eller en burrito.
Ingredienser
3 hela torkade ancho chili, stam och kärnor bortplockade
3 hela torkade guajillo chili, stam och kärnor bortplockade (går att ersätta med annan söt torkad chili om guajillo är svårt att få tag på)
2 hela chipotle i abadosås från konserv (finns på välsorterade livsmedelsbutiker eller som beställningsvara på nätet)
1,7 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk limejuice
2 msk olivolja
2 msk sojasås
2 msk fisksås (asiatisk)
6 medelstora klyftor vitlök
1 litet knippe färsk koriander (fryst fungerar också)
1 msk hela spiskumminfrön (malda)
1 tsk hela korianderfrön (malda)
2 msk farinsocker
Salt
1 kg flankstek
Gör så här
- Placera ancho och guajillo på en tallrik och kör i mikrovågsugnen tills de mjuknar och avger en rökig doft (ca 10-20 sekunder). För sedan över till en mixer tillsammans med chipotle, apelsinjuice, limejuice, olivolja, soja, fisksås, vitlök, färsk koriander, koranderfrön, spiskummin och farinsocker. Blanda till en slät sås och smaka av med salt. Häll hälften av såsen till en stor bunke och den andra halvan till en matlåda med lock som ställs in i kylen.
- Häll i 2 extra teskedar salt i såsen som ligger i bunken, det ska smaka som att man råkat översalta såsen. Häll ner köttet och se till att allt täcks med marinad innan du för över köttet till en påse. Häll ner resten av marinaden i påsen, tryck ut allt luft ut ur påsen och lägg köttet i kylskåpet i minst 3 timmar och max över natten.
- Börja med att ta ut såsen som finns i matlådan och köttet ur kylskåpet så de hinner bli lite rumstempererade. Tänd sedan grillen och låt den blir riktigt varm. Ta ut köttet från påsen och skaka av de lite så att det inte droppar marinad ner i grillen.
- Grilla rakt på elden tills du når en innertemperatur på 50 grader (5-10 minuter). Lägg sedan in köttet i smörpapper och låt den vila till sig de sista 8 graderna. Skär köttet mot fibrerna i långa remsor och servera tillsammans med såsen.