Ha alltid vin till matlagningen tillgänglig

En riktigt mustig tomatsås med massor av vin som har kokat i några timmar är väldigt svårt att slå. Eller varför inte en pasta med en fräsch vitvinssås. Vin i maten tar ofta rätten till nya nivåer, men man har inte alltid en öppnad flaska vin hemma.

 Det kan kännas onödigt att öppna en helt ny flaska vin bara för att man vill ha en deciliter till tomatsåsen. I alla fall om man inte har tänkt att dricka vinet.

 

Använd en isform

Det du ska göra för att se till att alltid ha vin tillgängligt till matlagningen är att frysa det. Så fort du har en slatt vin kvar i en flaska eller en bag in box som du tänkt att slänga eller inte hinner dricka upp så häller du över det i en isform och gör isbitar av vinet. Vinet tappar såklart alkoholen, men det gör den i maten sen i alla fall.

Det frusna vinet kan du bara stoppa rakt ner i grytan eller stekpannan sen i de flesta rätterna. Om du gör risotto till exempel skulle jag dock rekommendera att tina vinet först så att du inte stannar av matlagningsprocessen.