Ceasarsallad med grillade kungsräkor

25 min 4-5 portioner

En klassisk sallad i ny tappning. Räkor och västerbottenost istället för kyckling och parmesan ger salladen ett lyxigt lyft som passar perfekt som förrätt eller till lunch.

Ingredienser

500 g kungsräkor med skal, MSC-märkta

3/4 dl olivolja

3 rivna vitlöksklyftor

1 dl finhackad persilja

rivet skal av en citron

 

Krutonger:

1/2 skivad surdegsbaguette

1/2 dl olivolja

1/2 dl finhackade örter – exempelvis persilja, basilika, dill

 

Sallad:

1 1/2 huvud romansallad

1 1/2 rödlök

1 dl hyvlad Västerbottensost

 

Dressing:

2 äggulor

2 små cornichoner

2 msk vitvinsvinäger

1/2 dl olivolja

1 dl rapsolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 dl riven Västerbottensost

Gör så här

1. Tina räkorna och låt rinna av på ett hushållspapper. Blanda samman olivolja, rivna vitlöksklyftor, persilja samt rivet citronskal i en bunke till en marinad. Lägg i räkorna och vänd om. Låt stå minst 1 timme i kylen.

2. Skiva baguetten i tunna skivor. Finhacka örterna. Blanda örter och olja i en bunke och vänd ned baguetteskivorna. Vänd om noga så att bröden täcks av blandningen.

3. Placera bröden på en bakplåtspappersklädd långpanna och rosta strax under ugnens mitt med grillfunktionen på 225 grader tills de har fått fin färg. Placera räkorna i en bakplåtspappersklädd långpanna och grilla dem cirka 2–3 minuter per sida.

4. Blanda samman riven ost, äggula, hackade cornichoner samt vinäger och mixa samman med hjälp av en stavmixer till en sås. Tillsätt olivolja och rapsolja under en tunn stråle under fortsatt mixning. Smaka av med salt och peppar.

5. Ansa, skölj och riv salladsbladen i mindre bitar, fördela på ett fat. Ringla över dressingen. Skala och skiva löken och fördela på salladen, toppa med hyvlad Västerbottensost och krutonger. Placera de grillade räkorna överst. Toppa med citronbitar och lite kryddgrönt. Servera.