Keftades – Grekiska köttbullar med fetaost och tomatsås

25 min 4 portioner

En svensk version på de fantastiska grekiska köttbullarna; keftades. Rätten kan göras väldigt snabbt med färdig tomatsås och tzatziki eller på lite längre tid om du gör allting själv från grunden.

Ingredienser

600 g ren nötfärs

3 msk veteströbröd

1/2 dl rödvin (eller vatten)

1 msk finhackad färsk oregano (1 tsk torkad)

2 ägg

1 msk koncentrerad kalvfond

1/2 tsk salt

1 krm mald svartpeppar

1–2 vitlöksklyftor

2–3 msk olivolja

 

Tzatziki

0,5 gurka

2 dl yoghurt (förslagsvis grekisk)

0,5 vitlöksklyfta

salt & peppar

 

Att äta till:

150 g fetaost

400g tomatsås (eller 1 burk färdig tomatsås)

500 g färsk pasta (300 g torkad)

blandad sallad

Gör så här

1. Blanda veteströ med vin eller vatten, ägg och kalvfond. Arbeta i färsen i blandningen och krydda med finhackad färsk oregano, svartpeppar, salt samt riven vitlök. Forma till köttbullar som steks i olivolja, först i ganska het panna, sedan på betydligt lägre värme i cirka 10 minuter.

2. Skär fetaosten i sockerbitsstora tärningar. Koka upp den färdiga tomatsåsen.

3. Riv gurkan i ett rivjärn och pressa ut så mycket vätska du kan med händerna. Blanda ner gurkan i yoghurten tillsammans med vitlöken. Smaka av med salt och peppar.

4. Koka pastan i saltat vatten. Låt den rinna av i durkslag innan den fördelas i djupa tallrikar. Slå lite tomatsås över och toppa med köttbullar och fetaost. En krispig grönsallad smakar gott till.