Grillade pilgrimsmusslor med basilika

30 min 4 portioner

Pilgrimsmusslor är bland det lyxigaste man kan bli bjuden på. Det här receptet är otroligt gott och dessutom snabblagat. Det viktigaste är att musslorna hunnit tina helt och hållet i kylskåpet innan de åker på grillen. När musslorna väl ska grillas räknar vi dessutom i sekunder snarare än minuter, de ska bara hinna bli randiga.

Ingredienser

12–20 pilgrimsmusslor

1 msk olivolja till pensling

4 msk god basilikapesto

50 g rostade pinjenötter

flingsalt

blandade späda blad

4 kvistar färsk basilika

2 tomater

2 msk olivolja att ringla över

4 skivor vitt matbröd

Gör så här

1. Se till att pilgrimsmusslorna har hunnit tina i kylskåp. Pensla dem med olivolja. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Passa noga så att de inte blir brända.

2. Dela tomaterna i halvor. Arrangera salladsblad på fyra tallrikar. Grilla tomaterna med snittytan mot glöden i 2–3 minuter. Fördela dem på tallrikarna och toppa med en klick god basilikapesto på snittytan. Grilla bröden helt hastigt. De ska få färg men inte blir brända. Dela brödskivorna diagonalt och lägg på tallrikarna.

3. Lägg en kraftig grillfolie (aluminiumfolie) på ena sidan av grillen. Placera ut pilgrimsmusslorna på grillgallret och grilla dem ungefär en halv minut. Vänd musslorna och lägg dem på folien. Efter en knapp minut är de färdiga. Lyft över folien till en skärbräda och trä upp musslorna på spett.

4. Lägg dem på salladsbädden och ringla över olivolja. Klicka på basilikapesto och strö över pinjenötter samt en nypa flingsalt. Toppa med basilika och servera bums.