Rårakor med pepparotskräm

40 min 4 portioner

Rårakor är en svensk klassiker som passar alldeles utmärkt både som förrätt och för sig själv. I det här receptet använder vi inte bara potatis utan även palsternacka och morötter för att få en bredare smakbild.

Ingredienser

5 stora fasta potatisar

4 morötter

2 palsternackor

1 liten bit rotselleri, ca 50 g

3 ägg

persilja

3 msk vetemjöl

cirka 1 tsk salt

nymalen svartpeppar

1 citron, skalet

2 msk hackad bladpersilja

smör och/eller olja till stekning

 

Kräm:

125 g pepparrotsost

1 dl crème fraiche

2–3 tsk riven pepparrot, eller efter smak

lite citronsaft

 

Äta till:

löjrom eller bacon

Gör så här

1. Skala och riv potatis och rotfrukter grovt. Låt rinna av i durkslag och pressa ur så mycket vätska du förmår.

2. Vispa upp äggen, tillsätt mjöl, salt, peppar och rivet citronskal. Blanda i de rivna grönsakerna och persiljan.

3. Hetta upp smör och/eller olja i plättlagg eller stekpanna, klicka ut smeten och stek frasiga på båda sidor tills de får fin yta.

4. Rör ihop pepparrotsost, crème fraiche och pepparrot. Smaka av med lite citronsaft. Servera rårakorna med krämen. En klick löjrom är gott på, alternativt knaperstekt bacon vid sidan om.