Fläskkotletter med trattkantarellsås och rostad potatis

50 min 4 portioner

Om du är en aktiv följare av våra recept har du nog märkt av vår besatthet av kantareller. Om det är för att svampen är så otroligt god eller att den är tillgänglig så kort tid på året låter vi vara osagt men det här receptet med stekt kotlett och en gräddig kantarellsås är i alla fall fantastiskt gott.

Ingredienser

4 rejäla fläskkotletter

2 msk vetemjöl

salt och peppar

smör och rapsolja

 

Till såsen:

1 liter rensade trattkantareller

1 liten gul lök

3 dl grädde

2 dl vatten

1 msk koncentrerad kycklingfond alternativt vegetarisk fond eller buljongtärning

1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

1 tsk soja

 

Att äta till:

800 g fast potatis

1 gul lök

1–2 vitlöksklyftor (om man vill)

3–4 kvistar färsk rosmarin

Gör så här

1. Hacka svampen grovt och den gula löken fint. Stek svamp och lök sakta i lika delar smör och rapsolja. Låt merparten av vätskan som bildas ånga av.

2. Tvätta och dela potatisarna i stora klyftor. Skala och skär den gula löken i tunna klyftor. Blanda med grovt hackad rosmarin, riven vitlök, olja, salt och peppar. Rosta 20–25 minuter i 200 graders ugn.

3. Tippa över svamp och lök till en kastrull. Slå på grädde, vatten och fond eller buljong. Koka upp och red lätt med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen 5 minuter. Färga med soja och smaka av med salt och vitpeppar.

4. Krydda kotletterna med salt och peppar. Vänd dem i vetemjöl och stek dem i lika delar smör och rapsolja. Först 2 minuter per sida så de får färg, sänk värmen och efterstek under lock ytterligare 10 minuter. Vänd och skya kotletterna ett par gånger under efterstekningen. Servera gärna lättkokt broccoli till.