Rödbetspannacotta med citron- och fläderkräm

4 timmar 6 portioner

Kan man verkligen ha rödbetor i en efterrätt? Det kan man absolut, och på köpet får man dessutom en vackert röd färg helt naturligt. Det här receptet är väldigt lättlagat och perfekt att förbereda några timmar innan det ska ätas.

Ingredienser

300 g rödbetor

5 dl vispgrädde

1 liten nypa salt

2 1/2 gelatinblad

3 msk honung

1 tsk vaniljsocker

 

Kräm:

2 dl crème fraiche

2 msk koncentrerad flädersaft

1 citron, zest

2 msk florsocker

Gör så här

1. Skala rödbetorna och skär dem i tärningar. Häll i en rostfri kastrull tillsammans med grädde och en liten nypa salt. Sjud försiktigt under lock tills rödbetorna är helt mjuka, cirka 25-30 minuter. Låt svalna något.

2. Lägg under tiden gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Smält gelatinet i lite av rödbetsgrädden i en liten kastrull.

3. Häll upp rödbetorna med grädden i en matberedare och mixa slätt tillsammans med det smälta gelatinet, honung och vaniljsocker. Sila och häll upp i glas. Ställ i kylen i minst 3 timmar och låt stelna.

4. Vispa crème fraiche med elvisp tills den blir riktigt fast (det tar ganska lång tid). Tillsätt flädersaft, riven citronzest och florsocker och fortsätt vispa. Låt stå i kylen tills pannacottan är klar och klicka sedan över inför serveringen.