Ossobuco

2 tim 4 portioner

Den lombardiska maträtten ossobuco är en specialitet i norra Italien. Rätten består av en gryta på kalvlägg med en krämig saffansrisotto till.

Ingredienser

1 1/2 kg skivad kalvlägg

2 morötter

2 stjälkar selleri

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

500 g passerade tomater

2 dl torrt vitt vin

1 msk konc. kalvfond

1 msk basilika

1/2 tsk timjan

2 lagerblad

salt och peppar

vetemjöl

olivolja

 

Till servering:

rivet skal av en citron

basilika

2 vitlöksklyftor

 

Till risotton:

4 dl risottoris

50 g smör

2 schalottenlökar

1 l vatten + 2 tärningar hönsbuljong

0,5 g saffran

50 g riven parmesan

Gör så här

1. Skala, finhacka och fräs grönsakerna med olivolja i en gryta.

Vänd köttet i mjöl och bryn det med olivolja i stekpanna. Lägg över i stekgrytan. Skölj ur pannan med vin och tippa i stekgrytan. Tillsätt passerade tomater, kryddor och fond. Sjud under lock i 2 timmar. Ös köttet flera gånger.

2. Koka upp vatten och lösgör buljongtärningarna. Smörfräs ris och hackad schalottenlök i en kastrull. Späd risotton med het buljong i omgångar som får koka in. När 2/3 av buljongen är använt, tillsatt saffran. Fortsätt att koka in resterande buljong. Avsluta med riven parmesan, smör, salt och peppar.

3. Toppa grytan med rivet citronskal, hackad basilika och vitlök.