Kalvstek med lättkokta primörer
1,5 tim 4 portionerAtt laga steken långsamt är speciellt viktigt när det handlar om kalvkött. Man ska liksom smyga sig på kalvsteken – att låta ugnen stå för värmen är ett bra knep.
Ingredienser
1 kalvstek på cirka 800 g
1 morot
1 gul lök
2 lagerblad
3 kvistar färsk timjan
salt och vitpeppar
1 msk smör
Till såsen:
4 dl sky från grytan
2 dl grädde
1/2 msk koncentrerad kalvfond (kan uteslutas)
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 1/2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
Gör så här
1. Kalvstek säljs ofta nätad. Låt nätet sitta kvar under tillagningen. Gnid in köttet med salt och peppar. Stick in en stektermometer vinklad uppåt med spetsen mitt i steken. Skala och dela grönsakerna i större bitar.
2. Fräs grönsakshacket med smör i en stekgryta. Lägg i steken med termometern uppåt och fyll på med vatten så att det når upp till halva köttet. Lägg i lagerblad och timjan i grytan. Koka upp under lock och sänk sedan värmen så att vätskan sjuder sakta. Grytan kan även sättas in i 150 graders ugn.
3. När termometern visar 65–67 grader är steken klar. Lyft köttet ur grytan, ta bort termometern och linda in det i aluminiumfolie. Köttet måste ligga minst 10 minuter innan det skivas upp.
4. Sila av 4 dl vätska från grytan till en kastrull. Koka upp tillsammans med grädde. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt såsen sjuda sakta i minst 5 minuter. Smaka av med kalvfond om såsen känns för smaklös annars bara soja, salt och vitpeppar.
5. Ansa tre sorters primörgrönsaker. Koka dem lätt så att råheten går ur, men de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd kvar. Skiva upp köttet och bjud det med sås, grönsaker och kokt potatis.