Lammytterfilé med rödvinssky potatisgratäng och kål

1 tim 4 portioner

Vitkål, potatisgratäng och lamm passar mycket bra ihop. Här i ett recept tillsammans med en härlig rödvinssky.

Ingredienser

600 g lammytterfilé

1 krm mortelstött timjan

salt och vitpeppar

 

Till gratängen:

600 g fast potatis

400 g färsk vitkål

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

5 dl mager grädde

 

Till skyn:

3 dl vatten

1 dl rödvin

1 msk konc. kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk soja

 

Att äta till:

broccolibuketter

Gör så här

1. Strimla och ge vitkålen ett uppkok i saltat vatten och torka den med en ren handduk. Blanda med skalad och skivad potatis, skivad gul lök och riven vitlök i en smord ugnsfast form. Salta, peppra och slå på grädden. Grädda gratängen i 175 graders ugn i cirka 50 minuter.

2. Koka upp vatten, vin och fond. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud skyn i 5 minuter. Tillsätt soja. Salta och peppra.

3. Putsa och krydda köttet med salt, peppar och timjan. Bryn det runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek på låg värme i 4-5 minuter med flera vändningar. Ta upp och låt köttet vila i 5 minuter innan det skivas upp. Servera med kokta broccolibuketter.