Lammytterfilé med rödvinssky potatisgratäng och kål
1 tim 4 portionerVitkål, potatisgratäng och lamm passar mycket bra ihop. Här i ett recept tillsammans med en härlig rödvinssky.
Ingredienser
600 g lammytterfilé
1 krm mortelstött timjan
salt och vitpeppar
Till gratängen:
600 g fast potatis
400 g färsk vitkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
5 dl mager grädde
Till skyn:
3 dl vatten
1 dl rödvin
1 msk konc. kalvfond
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk soja
Att äta till:
broccolibuketter
Gör så här
1. Strimla och ge vitkålen ett uppkok i saltat vatten och torka den med en ren handduk. Blanda med skalad och skivad potatis, skivad gul lök och riven vitlök i en smord ugnsfast form. Salta, peppra och slå på grädden. Grädda gratängen i 175 graders ugn i cirka 50 minuter.
2. Koka upp vatten, vin och fond. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud skyn i 5 minuter. Tillsätt soja. Salta och peppra.
3. Putsa och krydda köttet med salt, peppar och timjan. Bryn det runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek på låg värme i 4-5 minuter med flera vändningar. Ta upp och låt köttet vila i 5 minuter innan det skivas upp. Servera med kokta broccolibuketter.