Rödvinsbrässerad högrev med tryffelpotatismos
1 tim + 3 tim 4 portionerDet här är en lite billigare variant av klassikern som vanligen görs på oxkind. Den är dock precis lika god och det lena tryffelmoset toppat med parmesan binder ihop rätten så fint att det skulle imponera på vem som helst.
I regel bör man använda färsk tryffel snarare än vittryffelolja eftersom att oljan faktiskt inte ens innehåller tryffel. Vanlig tryffel är dock inte värmebeständig och man skulle därför tappa smaken i moset.
Ingredienser
800 g högrev
1 klyftor vitlök (hackad)
2 schalottenlökar (hackad)
3 kvistar timjan
1 lagerblad
4 dl rött vin
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
3 morötter
salt och peppar
ev. lite maizena för redning
Tryffelmos:
400 g fast potatis
25 g smör
1 dl mjölk eller grädde
1 ägg
vittryffelolja (smaka av vilken mängd du föredrar)
salt
Till servering:
Parmesan
Gör så här
- Stek lök och vitlök i en gryta tills de blir mjuka. Ta sedan ur de ur grytan och lägg åt sidan.
- Skär köttet i centimeter-stora kuber. Stek lite kött i taget så alla sidor får en fin stekyta, det hjälper till att bevara de goda safterna i köttet så det inte blir torrt.
- Lägg i köttet i grytan tillsammans med löken, vitlöken, timjan, vin, lagerblad, vatten och buljong. Låt puttra under lock i cirka 2 timmar.
- När det är ungefär 20 minuter kvar på köttet lägger du i skivad morot i grytan.
- Skala potatisen och koka tills den är mjuk.
- Vispa potatisen med mjölk/grädde, smör och ägg. Fortsätt vispa och smaka av med tryffelolja och salt.
- Servera toppad med riven parmesanost.