Pasta med musslor
30 min 4 portionerMusslor med skal signalerar fest trots att det är ett av våra billigaste skaldjur. God i många sammanhang, här med pasta och gräddig sås.
Ingredienser
1 kg färska blåmusslor
2 msk hackad gul lök
1 msk olivolja
5 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
Till såsen:
1 röd paprika
1 rödlök
150 g ärtor
olivolja
3 dl vätska från musselkoket
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
salt och peppar
Att äta till:
400 g torkad pasta
blandade blad
Gör så här
1. Skölj musslorna noga. De ska ha slutna, hela skal och frisk doft. Fräs hackad gul lök med olivolja i vid kastrull. Tippa i musslorna, tillsätt vatten och vinäger och lägg på locket. Koka upp, sänk värmen och sjud musslorna i 3 minuter utan att lyfta på locket. Koka pastan.
2. Skär paprika och rödlök i bitar. Fräs bitarna en dryg minut med olivolja i en kastrull. Sila av 3 dl vätska från musslorna och häll över paprika- och lökhacket. Tillsätt grädde, koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Vänd i riven vitlök och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Blanda såsen med kokt pasta och ärtor. Ge allt ett uppkok och lägg upp i djupa tallrikar. Toppa med musslor och blandade blad.