Pastagratäng med spenat och kronärtskockor
30 min 4 portionerEn maträtt som vissa skulle kalla comfort food: krämig, smakrik och lättlagad. Med färskriven muskot som är en riktig smakhöjare.
Ingredienser
300 g spenat
1 burk kronärtskocksbottnar, à cirka 400 g
1 burk kronärtskockshjärtan, à cirka 400 g
250 g gnocchi (ej den färska potatisvarianten)
olivolja
2 vitlöksklyftor, hackade
1 nypa chiliflakes
3 dl grädde
2 dl riven parmesan
1/2–1 tsk paprikapulver, gärna rökt
färskriven muskot
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 mozzarella
Gör så här
1. Skölj spenaten om det behövs, tinad spenat kramas ur ordentligt och hackas. Låt kronärtskockorna rinna av och skär sedan i mindre bitar.
2. Koka pastan tills den är nästan färdig, ungefär 2–3 minuter kortare tid än det står på paketet, och låt rinna av i durkslag. Ringla över lite olja så den inte klibbar ihop.
3. Hetta upp olivolja på medelvärme i en rymlig stekpanna och mjukstek försiktigt vitlöken tillsammans med chiliflakes. Lägg ned lite spenat i taget och låt den precis bara mjukna och bli varm. Tillsätt kronärtskockorna.
4. Häll sedan på grädde och låt det sjuda i någon minut. Tillsätt parmesan, paprikapulver och färskriven muskot. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i ytterligare någon minut. Ta bort från plattan, häll ned den kokta pastan och blanda runt.
5. Häll upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Riv mozzarellan i bitar över och gratinera i 200 grader tills det börjar bubbla och ytan fått fin färg, cirka 20–25 minuter. Låt svalna lite innan du serverar gratängen, den blir ruggigt varm.