Pasta e fagioli med salviapesto

1 tim 4 portioner

Pasta e fagioli är italiensk husmanskost som betyder pasta med bönor. Det här receptet är en mild soppvariant där bönorna och pastan får sällskap av salviapesto.

För en vegetarisk rätt kan du välja bort baconet, tillsätta lite mer salt samt använda grönsaksbuljong.

Ingredienser

2 burkar bönor, stora vita eller borlotti, à 400 g

1 gul lök

3 selleristjälkar

3 vitlöksklyftor

3 morötter

1 paket bacon, à 140 g

olivolja

1 nypa chiliflakes

1 1/2 dl vitt vin

1 liter hönsbuljong

200 g gnocchi (ej färsk)

1 dl färskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

 

Salviapesto:

2–3 msk grovhackad salvia

1 stor knippa bladpersilja

1 vitlöksklyfta

1 dl färskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

cirka 1 dl olivolja

Gör så här

1. Skala och hacka lök, selleri, vitlök och morötter fint. Strimla baconet och fräs i en gryta tills det tar färg och det mesta av fettet försvunnit. Häll på lite olivolja och chiliflakes, fortsätt fräsa tillsammans med grönsakerna tills de blir mjuka, 5–10 minuter.

2. Häll på vinet, sätt på locket och låt koka in. Tillsätt hönsbuljong och avrunna bönor. Låt koka sakta under lock i 15–20 minuter.

3. Fiska upp ungefär hälften av bönorna med hålslev och mixa till en puré. Häll tillbaka i soppan, tillsätt pastan och koka enligt anvisningarna på förpackningen.

4. Mixa salvia, persilja, vitlök och parmesan. Tillsätt salt och peppar. Häll sedan sakta i oljan, lite i taget medan du fortsätter mixa. Smaka av.

5. Smaka även av pastarätten med peppar, salt och kanske lite extra vin. Tillsätt parmesan och en klick salviapesto. Servera i djupa tallrikar eller skålar med extra ost och pesto vid sidan om.