Ugnsbakad kolja med mustig tomatsås

1 tim 4 portioner

Väldigt smakrik fiskrätt med tomat som bas. Tomatsåsen ger massor av smak till den ugnsbakade fisken. Lätt att laga och lätt att tycka om.

Ingredienser

600 g koljafilé

salt

nymalen peppar

1 citron

olivolja

500 g gul lök, skuren i halvor och sedan tunt skivad

2–3 vitlöksklyftor, rivna

2 burkar hela tomater, à 400 g

1 nypa socker

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk kanel

2 msk hackad färsk ingefära

1 msk tomatpuré, utrörd i lite vatten

1 1/2 dl torrt vitt vin

cirka 1 dl grovhackad bladpersilja

 

Att äta till:

pressad potatis eller bulgur

Gör så här

1. Skölj fisken och torka med hushållpapper. Salta och peppra. Häll upp olja i en eller två ugnsfasta formar stor nog att rymma fisken i ett lager. Lägg på filén och pressa över saft från citron. Ställ kallt medan du fixar resten.

2. Hetta upp olivolja i en rymlig gryta. Tillsätt löken och stek mjuk under omrörning tills den får lite färg. Tillsätt en generös nypa salt och vitlök. Rör om och tills vitlöken börjar dofta.

3. Rör ned tomaterna, krossa dem lätt mot kanten. Tillsätt socker, paprikapulver, kanel, ingefära, utrörd tomatpuré, vin och hälften av persiljan. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra utan lock tills den kokat ihop något och doftar gott, cirka 15–20 minuter. Häll allt över fisken och strö över nästan all resterande persilja (spara lite till dekor).

4. Baka i 175 grader i ugnen tills fisken vitnat och faller isär, cirka 20–30 minuter. Ös med såsen då och då om den inte täcker fisken. Servera med pressad potatis eller bulgur.