Fruktig currygryta med kyckling och nötter

40 min 4 portioner

Den här kycklinggrytan är gjord på kyckling, ananas, bananer, cashewnötter och currysås. En matig gryta som passar utmärkt som söndagslunch. Styrkan på rätten  avgör du själv med sambal oelek.

Ingredienser

500 g benfritt kycklingkött

1 ananas

2 fasta bananer

2 dl cashewnötter

rapsolja

 

Till såsen:

2 rödlökar

1 msk gul curry

2 dl vatten

3 dl kokosmjölk

1 msk koncentrerad kycklingfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk sambal oelek

 

Att äta till:

ris

groddar

thaibasilika eller bladpersilja

Gör så här

1. Skala och hacka rödlökarna grovt. Fräs hacket med curry och rapsolja i en kastrull. Späd med vatten och kokosmjölk. Tillsätt kycklingfond, koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud minst 5 minuter. Smaka av med sambal oelek.

2. Skala, dela ananasen och skär bort den hårda mittbiten. Skär resten i bitar. Skiva bananerna. Avsluta med att skära kycklingköttet i bitar med ett par centimeters sida.

3. Bryn kycklingbitarna i het panna med enbart rapsolja och en tesked curry. Tillsätt ananas och banan efter någon minut, och cashewnötter efter ytterligare någon minut. Låt allt få färg innan såsen hälls över och allt får sjuda 3–4 minuter.

4. Servera grytan med ris och groddar. Garnera gärna med extra nötter och thaibasilika eller bladpersilja för utseendets skull.