Fruktig currygryta med kyckling och nötter
40 min 4 portionerDen här kycklinggrytan är gjord på kyckling, ananas, bananer, cashewnötter och currysås. En matig gryta som passar utmärkt som söndagslunch. Styrkan på rätten avgör du själv med sambal oelek.
Ingredienser
500 g benfritt kycklingkött
1 ananas
2 fasta bananer
2 dl cashewnötter
rapsolja
Till såsen:
2 rödlökar
1 msk gul curry
2 dl vatten
3 dl kokosmjölk
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk sambal oelek
Att äta till:
ris
groddar
thaibasilika eller bladpersilja
Gör så här
1. Skala och hacka rödlökarna grovt. Fräs hacket med curry och rapsolja i en kastrull. Späd med vatten och kokosmjölk. Tillsätt kycklingfond, koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud minst 5 minuter. Smaka av med sambal oelek.
2. Skala, dela ananasen och skär bort den hårda mittbiten. Skär resten i bitar. Skiva bananerna. Avsluta med att skära kycklingköttet i bitar med ett par centimeters sida.
3. Bryn kycklingbitarna i het panna med enbart rapsolja och en tesked curry. Tillsätt ananas och banan efter någon minut, och cashewnötter efter ytterligare någon minut. Låt allt få färg innan såsen hälls över och allt får sjuda 3–4 minuter.
4. Servera grytan med ris och groddar. Garnera gärna med extra nötter och thaibasilika eller bladpersilja för utseendets skull.