Ugnsbakad lax med tomat

40 min 4 portioner

En saftigt rätt med Medelhavssmaker. Lax är en tacksam fisk som går att krydda efter smak. I detta recept får den sällskap av vitlök, paprika och oliver i ett bad av körsbärstomater.

Kan serveras med ris, pasta, bulgur eller kokt potatis och en god sallad med vinägrett.

Ingredienser

4 bitar laxfilé (à 150 g)

salt

1 vitlöksklyfta

1 rödlök

1 röd paprika

3 kvisttomater

3 msk olivolja

svartpeppar

1 dl svarta urkärnade oliver

1/2 kruka basilika, grovhackad

 

Till servering:

ris, pasta, bulgur eller kokt potatis och en god sallad med vinägrett

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Salta laxbitarna lätt runt om.

2. Skala och finhacka vitlöken. Skala och dela rödlöken och skär i tunna skivor. Dela och kärna ur paprikan, skär i mindre bitar. Klyfta tomaterna.​

3. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs vitlök, lök och paprika i ett par minuter. Tillsätt tomaterna och krydda med lite salt och peppar. Låt puttra 5 minuter under lock.

4. Blanda i oliver och basilika, och häll över tomatsåsen i en ugnsform. Lägg på laxbitarna och baka i ugnen tills fisken är genomstekt, cirka 15 minuter. Servera med valfritt tillbehör.

Tips: Med förkokt potatis i bitar som läggs i formen blir det en allt-i-ett-rätt som mättar gott.