Fänkålsrisotto med getost

40 min 4 portioner

En vegetarisk rätt som funkar både för sig själv och som tillbehör, till exempelvis en bit stekt fisk.

Ingredienser

2 dl riven hård getost

olivolja

smör

2 schalottenlökar, finhackade

4 dl risottoris, till exempel carnaroli eller arborio

2 dl torrt vitt vin

1–2 fänkålsstånd, skivade eller hackade

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 citron, skal + saft

cirka 12 dl grönsaksbuljong

1/2 kruka dill

salt

nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull. Mjukfräs schalottenlöken, tillsätt riset och stek det tills det blir genomskinligt och glansigt.

2. Tillsätt vinet och låt det koka in. Lägg i fänkål och vitlök och fräs med en stund. Tillsätt rivet citronskal och -saft. Häll på en kopp sjudande buljong, lite i taget under omrörning och fortsätt tills riset är al dente och fått en krämig konsistens.

3. Lägg i ost, dill och en rejäl klick smör. Rör om kraftigt och låt vila någon minut. Ringla över olivolja, salta och peppra och servera med extra getost.