Fänkålsrisotto med getost
40 min 4 portionerEn vegetarisk rätt som funkar både för sig själv och som tillbehör, till exempelvis en bit stekt fisk.
Ingredienser
2 dl riven hård getost
olivolja
smör
2 schalottenlökar, finhackade
4 dl risottoris, till exempel carnaroli eller arborio
2 dl torrt vitt vin
1–2 fänkålsstånd, skivade eller hackade
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 citron, skal + saft
cirka 12 dl grönsaksbuljong
1/2 kruka dill
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
1. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull. Mjukfräs schalottenlöken, tillsätt riset och stek det tills det blir genomskinligt och glansigt.
2. Tillsätt vinet och låt det koka in. Lägg i fänkål och vitlök och fräs med en stund. Tillsätt rivet citronskal och -saft. Häll på en kopp sjudande buljong, lite i taget under omrörning och fortsätt tills riset är al dente och fått en krämig konsistens.
3. Lägg i ost, dill och en rejäl klick smör. Rör om kraftigt och låt vila någon minut. Ringla över olivolja, salta och peppra och servera med extra getost.